Verlichting brengt rust en veiligheid


Het jaar is exact 3 weken oud en ondanks het koude weer, de regen zijn er alweer twee gevallen van kruimel criminaliteit gesignaleerd in het Vroesenpark, Rotterdam Noord Blijdorp. Twee gestolen scooters, twee gedupeerde eigenaren en beide stonden verdekt opgesteld in de donkerste hoekjes van het park. Uit het zicht van de bezoekers die de donkere paden trotseerden met gevaar voor eigen leven.
Foto: Politie ter plaatse bij de resten van een gestolen scooter in het Vroesenpark, Rotterdam Noord Blijdorp.
Oke, dat is wel heel dramatisch, ‘voor eigen leven’. Meer voor hun eigen veiligheidsgevoel. Want donker is het! Zeker als de tennisclub dicht is, het Vroesenpaviljoen gesloten is en heel opmerkelijk als het onbewolkt is. Het licht van de stad kan dan niet weerkaatsen op de wolken.

Één eigenaar keek wel heel beteuterd naar wat ooit zijn Piaggio scooter was geweest. Daar lag, te midden van een grote zwarte vlek, de verbrande resten van zijn trouwe tweewieler. Compleet vergaan en waarom? Wat is hier het nut van? Behalve dat het vroor buiten. Samen met de politie bekeek hij de scooter, of eerder wat er nog van over was en zag in de bosjes nog wat persoonlijke bezittingen liggen die er uit waren geslingerd. Met een eenzame zwarte linker handschoen en een papiertje in zijn andere hand, liep de eigenaar maar naar huis met hangende schouders. Voor hem rest nu papierwerk, aangifte en hopen dat de verzekering hierin helpt.

Foto: De gestolen scooter in de speeltuin. De voorkant stuk geslagen om bij het stuurslot te komen.

De andere scooter werd gestolen door twee zogenaamde hoodies en waren jong van stuk. De scooter hadden ze in het speeltuintje gezet achter de bosjes. Verscholen in de schaduw van de nacht probeerde deze atechnische kruimeldiefjes de scooter van het stuurslot te halen. Het resultaat was een gesloopte scooter die nog steeds op slot stond. Misschien hebben die acne pubers geleerd dat een steen niet het ideale gereedschap is om een scooter te stelen. Gestoord in hun bezigheden lieten ze hun buit achter en deze bleef vervolgens nog enkele dagen staan. Typerend voor de dag van hereniging met de rechtmatige eigenaar regende het die dag. De politie wachtte keurig op de eigenaar die de scooter liefkozend onder zijn paraplu, te voet, mee nam naar huis.

Ook hij zal de verzekering inlichten, aangifte doen en papierwerk moeten invullen. Een hoop ellende afgezien van de schade. Die ook nog eens hersteld moeten worden, al zal hij dat waarschijnlijk zelf moeten doen.  

Scooter diefstal komt overal en altijd voor. Of het nu een dorp is of een grote stad, dat maakt niet uit. Wat mij opviel in deze is dat de dieven met hun gescoorde buit, het Vroesenpark opzochten, om daar, in het donker, weg van de mensen, de scooters konden openbreken, demonteren en wat al dan niet meer. Die gasten haten licht. Ze weten donders goed waarmee ze bezig zijn. Dan rijst bij mij de vraag: Helpt verlichting in het Vroesenpark dit tegen te gaan?

JA en NEE.
Er zullen altijd scooters worden gejat. Daar helpt een paar lampen in een park niet voor. Dus nee. Verlichting in het park zal niet helpen om diefstallen tegen te gaan, eerder een dik slot en een GPS tracker. Maar wel dat ze met hun buit het donker opzoeken om in de anonimiteit van de nacht, de buit te lijf te gaan. Nogmaals, ze haten licht. En met die verlichting, en dan doel ik niet op het scooter-kampvuur van afgelopen week, maar energie zuinige LED verlichting wat ook goed voor de natuur is, maak je het Vroesenpark zelf, een stuk veiliger en prettiger.

De vrijwilligers van het park en Stadbeheer houden de bosjes al open en laag om zo nog meer het gevoel van veiligheid te vergroten. Voeg hierbij de verlichting en het park zal weer wat rust en veiligheid met zich meebrengen, waarin het ook als het donker is, plezierig vertoeven is. Zonder dat je omver wordt gereden door een gestolen scooter zonder licht.

Verlichting brengt rust en veiligheid Verlichting brengt rust en veiligheid Reviewed by Frank on 12:04 Rating: 5

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.