Het einde van de milieuzone!


(Rotterdam 20-12-2019 Frank Hensen) Er is al heel wat geschreven over de vermaledijde milieuzone in havenstad Rotterdam. Van boze epistels naar de milieuzone wethouder Pex Langenberg tot vele columns in de bladen. En daar komt nu een einde aan. Een einde aan de zo geliefde en de o zo gehate milieuzone van Rotterdam. Maar is dit wel echt het einde van de milieuzone?

Foto: The Amazing Stroopwafels bij een Renault R4 op LPG
Vandaag is het 20 december 2019, wat inhoud dat de milieuzone in Rotterdam nog slechts 10 dagen officieel bestaat. Vanaf 1 januari 2020 geldt de milieuzone dan alleen nog voor Vrachtwagens Euro III en lager. Weg met die oneerlijke milieuzone die puur op leeftijd (Datum Eerste Toelating van de auto) weert uit Rotterdam op de Noord oever. Yes, The End!!

Het Begon allemaal begin 2015. De Raad in Rotterdam sprak over milieumaatregelen en een milieuzone kwam ter sprake. Maanden later bleek dat Rotterdam echt een milieuzone ging invoeren, maar over de details was nog weinig bekend. Pas eind 2015 kwamen de details en dat stemde veel oldtimer liefhebbers, zacht gezegd, ongelooflijk ontevreden en kwamen online in opstand. Een groep werd gevormd wat later bekend is geworden onder de naam; Stichting Rotterdamse Klassiekers. Toen ging het snel. Een website werd gemaakt, http://milieuzonerotterdam.nl/ werden zeer actief op Twitter https://twitter.com/010Klassiekers en actief op Facebook met een grote achterban: https://www.facebook.com/Stichting-Rotterdamse-Klassiekers-1708096882750874/
Grote evenementen georganiseerd waar meer dan 1000 voertuigen aanwezig waren en tal van andere mooie dingen. Te veel om dat hier allemaal te benoemen.

We zijn inmiddels 4 jaar verder. Vier jaar hebben wij gelobbyd, gesprekken gevoerd, tientallen interviews gegeven voor radio, televisie, kranten en magazines. Van de lokale TV zender tot nationale televisie op nagenoeg alle zenders. Wij kwamen op locaties die wij anders nooit hadden aangedaan. Van lokale klimaat debatten, televisie studio’s, het stadhuis in Rotterdam tot de Tweede Kamer in Den Haag. Vier jaar actie voeren. Vier jaar debatteren, vier jaar lobbyen, vier jaar praten, twitteren en strijden tegen de vermaledijde milieuzone die zo oneerlijk was en niet zorgde voor schonere lucht.

Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Bij de vorming van de nieuwe coalitie in Rotterdam was de milieuzone een hot item. Die moest en zou van tafel, want het werkt niet voldoende en kost de gemeenschap te veel belastinggeld terwijl het nihil bijdraagt aan een schoner klimaat. Andere maatregelen zouden effectiever zijn. Het nieuwe Rotterdams Klimaat akkoord werd geboren.

Foto: Milieuzoneborden zijn al afgeplakt. (donkere tape voor benzine, wit voor diesel) Alleen Euro III vrachtwagen nog.

Nu de milieuzone wordt afgeschaft, komt alles tot een abrupt einde?
Nee! Zeker niet! Niet alles stopt ineens nu iedereen weer mag rijden. Wel is de druk-van-de-ketel. Wij blijven de gemeente Rotterdam in de gaten houden als het gaat om regelgeving met betrekking tot oude voertuigen, de youngtimers en oldtimers. Denk aan de parkeervergunningen die lang niet iedereen terug heeft gekregen https://frankhensen.blogspot.com/2019/03/groenlinks-gijzelt-de-milieuzone.html of het nieuwe Rotterdams Klimaatakkoord https://www.rotterdam.nl/nieuws/rotterdams-klimaatakkoord/

De milieuzone mag dan afgeschaft zijn. Hulde! Maar er is nog veel werk te doen. Hopelijk volgen andere steden Rotterdam, in het afschaffen van hun lokale milieuzones, en kijken ze naar wat wel mogelijk is, om de lucht te verbeteren, op een eerlijke manier, zonder een milieuzone. Zonder een duur systeem wat miljoenen en miljoenen kost terwijl de opbrengst verwaarloosbaar is. Nihil volgens de rechter.

Heerlijk om zo de feestdagen in te gaan. Vier jaar lang hebben wij, SRK en vele anderen, veel, heel veel van hun tijd hierin gestoken. Donaties gegeven om te strijden tegen de overheid. Respect en hulde voor iedereen die hieraan, hiermee, en hiervoor heeft gestreden. Een ‘Bedankt!’ komt niet eens in de buurt. Toch een poging: BEDANKT voor jullie support, steun en inzet. Zonder jullie zag Rotterdam er heel anders uit. Bedankt!

Voor nu, veel rijplezier, fijne feestdagen en rij verantwoord.
- Frank Hensen –

Alle artikelen lezen op deze blog? Zoek op “milieuzone” rechts bovenaan op deze pagina.
Of bezoek de milieuzone website op: http://milieuzonerotterdam.nl/index.htmHet einde van de milieuzone! Het einde van de milieuzone! Reviewed by Frank on 18:08 Rating: 5

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.