Dakloos in Rotterdam

0

27-01-2020 Rotterdam – Frank Hensen – Nederland, één van de rijkste landen van Europa, kent ongeveer 40.000 daklozen. 15.000 van hen, ‘woont’ in één van de vier grote steden. Hoeveel er exact in Rotterdam verblijven is onduidelijk. Wel is duidelijk dat de aantallen sinds 2009 zijn verdubbeld. Zorgelijk volgens de vele hulp- en noodinstanties. Zorgelijk als je ziet hoe ze (over)leven. Rotterdam zegt er alles aan te doen. Is dakloos zijn in Rotterdam een probleem?

Foto: Daklozenplek onder een brug in Rotterdam Noord.
Onlangs sprak ik met burgemeester Aboutaleb op uitnodiging van de Havenloods. In het eindejaargesprek spraken wij over verschillende onderwerpen. Zie link. Wat niet in het artikel van de Havenloods staat, is dat we ook spraken over de daklozen in Rotterdam. Een goed debat waarbij ik aangaf geregeld mensen op straat zie slapen. Burgemeester Aboutaleb kwam met een mooi betoog dat niemand in Rotterdam op straat hoeft te slapen en dat er tal van instanties zijn waar men kan aankloppen voor hulp. Bekend is dat er steeds meer mensen buiten slapen. Meer en meer personen raken dakloos en zwerven door de straten van Rotterdam. Ook gaf burgemeester Aboutaleb aan dat er ook een opvang komt voor daklozen met huisdieren zoals een hond. En, zien is geloven, nodigde burgemeester Aboutaleb mij uit om een keer een (nacht)dienst mee te draaien met één van de diensten die langs de bekende plekken gaan waar eventueel daklozen zich ophouden. Op die uitnodiging ga ik graag in. Want ik wil wel eens met mijn eigen ogen zien, hoe het nu geregeld is in Rotterdam. Wie slapen er buiten op straat en waarom? En niet onbelangrijk; is het wel allemaal zo goed geregeld? Dat ga ik zien door een nacht mee te draaien met één van de diensten (politie, stadsbeheer, etc.)

Foto: Op bezoek bij burgemeester Aboutaleb op uitnodiging van de Havenloods


'Rotterdam is een inclusieve stad. Iedereen heeft recht op een nieuwe kans. Zo snel mogelijk onder een eigen dak.' Sven de Langen – wethouder
https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/kwetsbare-rotterdammers/

EenVandaag: “Recordaantal jonge daklozen in Rotterdam”
Dat er meer mensen dakloos worden en gedwongen worden om op straat te zwerven is bekend. Minder bekend is dat er ook steeds meer jongeren dakloos worden. Zie EenVandaag met een artikel over de 18 jarige Rotterdamse Dominique die door samenloop van omstandigheden alles kwijt raakte.  https://eenvandaag.avrotros.nl/item/recordaantal-jonge-daklozen-in-rotterdam/



Rotterdam is een stad. Een rauwe havenstad en daar horen een aantal fenomenen bij zoals dak- en thuislozen. Net zoals een clochard bij Parijs hoort, horen er in Rotterdam ook mensen die dakloos zijn. En al die “mensen” moeten ergens slapen. De nachtopvang gaat pas voor iedereen open bij -0 C. Alleen als het gaat vriezen mag iedereen binnen slapen.

Daklozen slapen in Pauluskerk ‘want winterregeling werkt niet’
kopt het Algemeen Dagblad. Hieronder enkele alinea’s uit het artikel.
https://www.ad.nl/rotterdam/daklozen-slapen-in-pauluskerk-want-winterregeling-werkt-niet~a58d32a9/

Dominee Dick Couvée pleit voor een winteropvang die de hele koude periode geopend is voor iedereen die anders op straat moet slapen. De gemeente stelt dat over de winterregeling goed is nagedacht. ‘Maar het staat de Pauluskerk vrij om plekken aan te bieden als slaapplaats.’

Buitenlandse komaf
Couvée is van mening dat de winterregeling niet werkt. Die houdt in dat als het vriest of de gevoelstemperatuur onder 0 zakt, er in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht extra bedden worden geplaatst in de nachtopvanglocaties en dat iedereen, bijvoorbeeld ook daklozen van buitenlandse komaf, binnen slaapt. In de Maasstad gaat het dan om 100 extra bedden boven op de 288 bedden die de reguliere nachtopvang dagelijks beschikbaar heeft.

De eerste nacht kwamen er meteen ruim dertig mensen opdagen om beschut binnen te kunnen slapen; zij waren op de hoogte gesteld door hulpverleners die hen geregeld ontmoeten op straat. ,,Sommigen hadden al dagen niet geslapen’’, aldus de dominee.

Permanent (winter)opvang bieden aan iedereen, zoals Couvée wil, is niet de weg die de gemeente wil bewandelen. ,,Voor mensen die daar recht op hebben, is er het hele jaar nachtopvang geregeld. EU-migranten en uitgeprocedeerde asielzoekers hebben wettelijk geen recht op opvang’’

Als die extra bedden niet worden neergezet, slapen er bij kou tussen de honderd en de 150 mensen op straat, zo meldt de Pauluskerk. Haar geïmproviseerde nachtopvang laat tussen 22.30 uur en middernacht dak- en thuislozen binnen.

Rotterdam krijgt vele nieuwe vormen van opvang voor daklozen. Van twee nieuwe nachtopvanglocaties tot woningen waar Rotterdammers van de straat direct kunnen gaan wonen. Ook de regiogemeenten zijn aan zet.

,,Ridderkerk heeft misschien maar twee daklozen, daar kun je niet een hele nachtopvang voor maken’’, zegt wethouder Sven de Langen (zorg, CDA).

Geen stapelbedden, maar bedden met een eigen kast die gelijk voor een afscheiding en daardoor meer privacy zorgt. ,,De stress die mensen nu hebben, vertraagt het herstel’’, zegt de wethouder. De grootste slaapzaal van het Leger des Heils telt nu nog zestien bedden.

Gekeken wordt of in de nieuwe nachtopvanglocatie ook daklozen kunnen slapen die een hond hebben. https://www.legerdesheils.nl/nachtopvang

Terug naar het gesprek met de burgemeester.
De uitnodiging staat nog steeds om mee te draaien met een van de diensten die in de nacht op pad gaan om daklozen te zoeken, aan te spreken en van hulp voorzien die nodig is. Hard nodig naar het schijnt. Dan kan ik met eigen ogen kijken wat er aan de hand is, wie zijn die daklozen die onder een brug slapen en waarom slapen ze daar? Wat is hun verhaal. Daar ben ik benieuwd naar. De wie, wat en waarom.

Binnenkort meer ….


Foto: Schrijnende taferelen in Rotterdam. 





Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)