Oud & Nieuw. Het is een feest…


30-12-2019 Rotterdam Frank Hensen – Vuurwerk en Oud & Nieuw is pas sinds de jaren 70 een traditie geworden in Nederland. Pas vijftig jaar steken wij na twaalf uur het een en ander de lucht in. Vuurpijlen, Romeinse kaarsen, gillende keukenmeiden en rotjes. Proosten met wijn of bubbels op een nieuw jaar en eten een oliebol of appelflap. Nostalgie ten top. En bij tradities horen nieuwe gebruiken. Nieuwe tradities worden geboren. Illegaal vuurwerk! Lawinepijlen, mortiergranaten en zelf gemaakte bommen. De discussie van wel of geen verbod op vuurwerk is geboren.

Foto: Oud & Nieuw = oliebollen en Champagne.

 Voor vele is vuurwerk, hét moment van het jaar. Acnepubers en Kruitridders kopen voor honderden tot soms wel duizenden euro’s in, om tot diep in de nacht vuurwerk af te steken. 
Het hoort erbij toch?
Voor andere is vuurwerk, hét moment van het jaar dat ze liever gisteren dan vandaag zien verdwijnen op de lijstjes van tradities. Niks nostalgie. Woorden als; milieuvervuiling, huisdieren die in de stress raken, wilde dieren die panisch worden, vogels die op de buienradar te zien zijn en uitgeput neerstorten maar ook mensen met een trauma of PTSS die er niet tegen kunnen en wanen zich terug in oorlogsgebied waar ze gediend hebben of juist uit zijn ontvlucht. En dan natuurlijk de mensen die het gewoon niet leuk vinden staan lijnrecht tegenover de mensen die het juist wél leuk vinden en staan tegenover tegen de sterke machtige vuurwerk lobby die pleit voor ‘geen’ algemeen verbod. Welkom in Polderland Nederland.
Blog van vorig jaar:
https://frankhensen.blogspot.com/2018/12/vuurwerkloos-of-vuurwerkshows.html
Cijfers van vorig jaar 2018: (zie ad.nl)
65% van de mannen is tegen een vuurwerk verbod in zijn gemeente!
61% van de vrouwen is voor een vuurwerkverbod.
72% van de mannen vindt het gewoon leuk om zelf vuurwerk af te steken.
37% van de mannen vindt het een kick om het zelf af te steken tegen 13% van de dames.
58% van de vrouwen ruilt het zelf afsteken graag in voor vuurwerkshows
54% man/vrouw is tegen een vuurwekverbod
Het hele onderzoek kan je vinden op de website van het Algemeen Dagblad:


Want eerlijk; vroeger kon je bakken met geld verdienen met de verkoop van vuurwerk. Dat weet ik uit eigen ervaring als hulpje in de sigarenwinkel van de buurman. Ik hielp Richard mee in die hectische tijden. Fantastisch hectische periode was dat. Al was het toen wel heel wat simpeler allemaal, 30 jaar geleden!

Een simpele brandwerende kast of opslagruimte met massieve houten deur, brandvertragend, die op slot kan en een brandblusser was voldoende om vuurwerk te verkopen. En dat deden veel ondernemers in die tijd. Van de sigarenboer op de hoek tot cafetaria’s en fietsenwinkels. Om het simpele feit dat je makkelijk, zo veel, belachelijk veel geld kon verdienen in 3 dagen tijd. De inkoop en verkoop prijs van vuurwerk was toen absurd. Sindsdien koop ik ook geen vuurwerk meer. Ik weet wat het inkoop kost, een fractie toen der tijd. Hoe het nu is? Geen idee, maar geloof mij als ik zeg dat er nog steeds belachelijk veel verdiend wordt aan de verkoop van vuurwerk.
En geef de ondernemers eens ongelijk.

Tot de vuurwerkramp in Enschede. De regels werden fors strenger op legaal vuurwerk. Vele haakte af en die trend zet tot de dag van vandaag door. Ieder jaar zijn er minder verkoop punten voor vuurwerk.
Ook heeft het vele illegale zware vuurwerk hieraan zijn bijdrage gedaan. Zware illegale bommen waar een oude groene strijker een scheet bij lijkt. Bestelde ze het eerst via internet, arme postbezorgers. Halen ze het nu weer ouderwetsch op met de auto. Honderden kilo’s zwaar illegaal vuurwerk in een normale personenauto. Rijdende bommen zijn het. Het vuurwerk is zo zwaar dat de landmacht er mee kan oefenen. Dat zet je toch aan het denken?

Niet alleen vuurwerk is het onderwerp. Oud & Nieuw kent tradities die niet bijdragen aan een “feestdag”. Het is een feestdag, al vergeten sommigen dat. Het is een feestdag. Niet een dag dat je als een idioot mag gedragen. Vuurwerk naar hulpverleners gooien, bushokjes op mag blazen en tal van andere vernielingen ‘mag’ doen, nee het is nog steeds een feestdag. Een feest waarvoor alle containers, brievenbussen worden afgesloten, metrostations dicht worden gespijkerd, parkeerautomaten worden weggehaald, politie en ME op volle sterkte, brandweer zet alles in wat ze hebben tot de demonstratie wagens aan toe, ambulancepersoneel draaien dubbele diensten en tal van andere hulpverleners zijn in de hoogste staat van paraatheid. Een feestdag!
Een feestdag met over het algemeen 1 of meer doden, duizenden gewonden, honderden zwaar gewonden, afgerukte ledenmaten en voor tientallen miljoenen euro’s schade. Een feestdag.

De stijgende lijn van – vuurwerk wat steeds zwaarder wordt, meer gewonden, meer schade, meer mensen, meer meer en meer, bereikt op een gegeven moment zijn grens. Het plafon. Meer kunnen wij niet aan, en die grens is inzicht. Het plafon van het toelaatbare is bijna bereikt. Het is niet meer te handhaven of in goede banen te leiden. Meer is niet altijd beter. De lijn stijgt en blijft stijgen. Waar ligt de grens precies? Wat moet er gebeuren totdat de regering ingrijpt? Ik weet het niet. Maar de trend van meer zet door en gaat richting het plafon. De grens zal eerder in de grote steden bereikt worden dan op het platte land gok ik.

De groep die het wel heeft gehad met deze traditie, groeit. Hondenbezitters die hun trouwe viervoeter dagenlang in de badkamer zien trillen. Katten die niet weten waar ze veilig kunnen schuilen en blijven zoeken naar een plek, vol stress. Gemeentes, politie en tal van andere personen en instanties zeggen; het is genoeg geweest! Het is immers niet vanaf 00:00 uur en dan een paar uur ‘oorlog’. Het begint al in november met zware, diep doffe dreunen. Daar zit geen gillende keukenmeid tussen. Meer dan een maand lang stress voor vogels, honden en katten, ouderen, jongeren, ondernemers en bijna alle hulpdiensten om maar niet de ouderen en de rest van de bevolking die er niet tegen kan, te vergeten.  

Radar beelden van de reactie van vogels op vuurwerk op de radar.
http://horizon.science.uva.nl/fireworks/


Vuurwerk verbod

Al enige jaren bestaat de discussie over wel of niet een vuurwerk verbod. Ieder jaar is de roep op een algemeen verbod sterker en sterker. Steeds eerder harde knallen. Knallen die steeds harder worden. Meer geweld, en meer vernielingen. De traditie van Oud & Nieuw veranderd. De viering van oud en nieuw veranderd, al is het langzaam. Oud & Nieuw is ieder jaar anders en nieuwe tradities maken wij samen.  Samen maken wij van Oud & Nieuw een feest. Laten we dan er ook echt een feest van maken. Zonder al die nodeloze vernielingen, slachtoffers en leed wat wordt veroorzaakt voor mens en dier.

Het is een feest! Gelukkig nieuwjaar! #Proost.

Al meer dan 190.000 handtekeningen voor ene verbod op vuurwerk: https://petities.nl/petitions/vuurwerkverbod

Oud & Nieuw. Het is een feest… Oud & Nieuw. Het is een feest… Reviewed by Frank on 14:41 Rating: 5

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.