Vuurwerkloos of Vuurwerkshows?


Vuurwerk. Voor de één een heilig goed, voor de andere een helse tijd. De laatste jaren laait de discussie steeds weer op rond de jaarwisseling. Wel of niet verbieden. De voorstanders willen niet zonder de traditie maar de tegenstanders hebben er genoeg van. Traditie of niet. Wat te doen?


Foto: Oud en Nieuw 2008/2009 

De oorsprong van vuurwerk komt, hoe kan het ook anders, uit China. En volgens de legendes al ten tijde van de T’ang-dynastie (Tussen het jaar 618-907 a.d.) die het gebruikte om de boze geesten te verdrijven of bij religieuze gebeurtenissen wat tot op de dag van vandaag nog wordt gedaan. Maar ook in Nederland werd al vroeg gebruik gemaakt van vuurwerk. In de annalen van onze vaderlandse geschiedenis wordt al melding gemaakt van vuurwerk bij de feestelijkheden op de Dam in 1648 ter gelegenheid van de Vrede van Münster.

Het zelf afsteken van consumentenvuurwerk, zoals we dat nu kennen, brak pas door in de jaren 70. Krap 50 jaar steken wij particulier, legaal, vuurwerk af. In 50 jaar kan je best een traditie opbouwen!

Echter, er is een kentering gaande of vuurwerk nog wel past in deze tijd, anno 2018. Dat is mooi verwoord, of het nog wel past in deze tijd. Vuurwerk is van alle tijden, ondanks dat de tijden veranderen, zal ook het vuurwerk veranderen. Immers we gebruiken geen buskruit meer. Althans, normaal gesproken niet. En dat tijden veranderen merkte wel al eind jaren 90. Hadden we daarvoor gillende keukenmeiden, rotjes, astronauten en de welbekende baby vuurpijlen. Kwam er ineens een ander soort vuurwerk aan. Veel zwaarder en de klappen waren immens. Strijkers! Zwaar illegaal waren ze en iedereen wilde ze hebben. Nu lachen de meeste daarom. Een strijker? Dat is toch niets! Lawinepijlen, nitraatbommen en noem maar op wat de markt kort daarna veroverde. Dat waren geen klappen meer, maar gigantische dreunen. En illegaal als de pest!

Illegaal vuurwerk uit het buitenland deed zijn intrede en de kentering in de discussie volgde maar splijt de huiskamer. Legaal en illegaal vuurwerk. Een discussie die ieder jaar weer oplaait. In het Algemeen Dagblad staat een onderzoek onder 157.000 respondenten. Enkele opmerkelijke cijfers:
65% van de mannen is tegen een vuurwerk verbod in zijn gemeente!
61% van de vrouwen is voor een vuurwerkverbod.
72% van de mannen vindt het gewoon leuk om zelf vuurwerk af te steken.
37% van de mannen vindt het een kick om het zelf af te steken tegen 13% van de dames.
58% van de vrouwen ruilt het zelf afsteken graag in voor vuurwerkshows
54% man/vrouw is tegen een vuurwekverbod
Het hele onderzoek kan je vinden op de website van het Algemeen Dagblad:

Een ander item welke ik in de telegraaf tegen kwam, ging over het schadebedrag tijdens oud en nieuw maar ook het aantal slachtoffers. Terwijl ik dat las, bedacht ik mij ineens dat ik een artikel las over een ‘feestdag’. Zoveel miljoen euro schade, zoveel slachtoffers, zoveel arrestaties etc Dat is toch geen feest? Lees hier het hele artikel: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1379946/jaarwisseling-in-cijfers-schade-slachtoffers-en-arrestaties

Jaren heb ik 100% legaal en eerlijk vuurwerk verkocht in een sigarettenwinkel onder zeer strenge regels, en natuurlijk ook afgestoken dat wat overbleef. Machtig mooi was dat. Jarenlang hard gebuffeld, lange dagen en met marges op het vuurwerk waar menig retailer op jaloers is. Totdat de regelgeving dusdanig verzwaard werd dat de investeringen voor de veiligheid niet meer lonend waren. Einde vuurwerk verkoop en tevens ook het afsteken van vuurwerk voor mij.

Jaren verstrijken en ieder jaar weer in november en december hoor ik de zeer zware mortieren, bommen en granaten ontploffen alsof de derde wereldoorlog is uitgebroken. Niet normaal meer. Dit is geen vuurwerk meer, dit is oorlog. “Het hoort bij een grote stad” hoor ik dan wel eens. Hell no! Ook op het platte land komt dit voor. In heel Nederland! Absurd!

De roep van steeds meer consumenten, gemeentes, hondenbezitters, instellingen en ziekenhuizen om consumentenvuurwerk af te schaffen wordt steeds sterker. Meer en meer wordt geopperd voor regionale vuurwerkshows tijdens oud en nieuw, georganiseerd door de gemeente en uitgevoerd door erkende pyrotechnische bedrijven. Veiligheid op 1! Minder gewonden en meer rust tijdens de altijd zo bewogen ‘feestnacht’.

Ik woon in Rotterdam, en Rotterdam heeft het nationale Vuurwerk, geregisseerd in een prachtige en gigantische show met licht geluid en veel, heel veel vuurwerk. Daar kan geen rotje of vuurpijl tegenop. Verbod of geen verbod, ik ga genieten van het Nationale vuurwerk, op de TV! Warm, veilig, gezellig en gratis. En volgend jaar zien we wel weer wat de discussie teweeg brengt. Vuurwerk zal voorlopig blijven bestaan tijdens oud en nieuw. Alleen in welke vorm? Dat is de vraag….

Bronnen: Wikipedia, Algemeen Dagblad, nemokennislink.nl, Telegraaf

Vuurwerkloos of Vuurwerkshows? Vuurwerkloos of Vuurwerkshows? Reviewed by Frank on 13:46 Rating: 5

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.