Naast plaatsingen en afvaltoerisme

0

Naast plaatsingen en afvaltoerisme

16-01-2020 Rotterdam. Frank Hensen - In de wijkraad van Rotterdam Blijdorp was stadsbeheer aanwezig met een duidelijk en uitgebreide presentatie over afval in de buitenruimte. Naast plaatsingen en afvaltoerisme. Onderwerpen die spelen in alle wijken en waar iedereen wel eens mee te maken heeft gehad.

Foto: Impressie van een 10m3 grofvuil container

Een fenomeen die minder vaak ter sprake komt, maar wel steeds meer wordt waargenomen is; afvaltoerisme. Afvaltoerisme is het met de auto afval dumpen in of naast de container door forenzen van buiten de wijk of ondernemers die ‘gratis’ hun bedrijfsafval dumpen in of naast een container. Er werden voorbeelden genoemd van waarnemingen en ervaringen maar ‘de’ oplossing om afvaltoerimse tegen te gaan, was er nog niet. Wel is Stadsbeheer bezig om te kijken hoe dit aangepakt kan worden.

Wel werd geconstateerd dat veel naast plaatsingen, het plaatsen van afval naast de container, veelal bestaat uit grofvuil wat niet door de klep past. Grote dozen van een nieuwe TV of een oud kastje of stoel worden doodleuk en veelal ‘s nachts naast de container geplaatst.
In Rotterdam, één van de weinige steden in Nederland, kan je grofvuil gratis op laten halen en gratis naar een milieupark brengen. Maar ondanks die service, worden nog steeds te veel grofvuil items naast de container geplaatst.

Een idee wat daar ontstond is een grofvuil container plaatsen, als proef, op een bepaalde dag met begeleiding om eens per maand, grofvuil in te zamelen. Grofvuil wat niet door de klep van een standaard ondergrondse container past, en wat wel in een 10m3 grote grofvuil container past.

Is dit het antwoord? Nee. En of het gaat helpen? Nee. Naast plaatsingen en vooral afvaltoerisme is een fenomeen wat blijft bestaan, zolang er gebruik wordt gemaakt van openbare containers zonder toezicht systeem. Wel kan een grofvuil container bijdragen om eens in de week/maand in bepaalde wijken of straten dat centraal in te zamelen in de hoop dat dit niet naast de containers wordt geplaatst.
Als de proef positief blijk te zijn, kan de de proef uitgebreid worden met een gele chemie container voor al het afval wat niet bij het normale afval of grofvuil afval mag. Denk aan accu’s, verf, batterijen, medicijnen, etc..

Gemeentes, container-adoptanten en burgers blijven bezig in de strijd tegen afval op straat, en hopelijk is de grofvuil container weer een stapje verder in schone straten en een schoon Rotterdam.

Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)