Een zeer oog kan het licht niet verdragen

1

Ik zie het licht! Exact een jaar geleden schreef ik al eerder een blog over ‘verlichting in het Vroesenpark’. Een blog die tot stand kwam nadat ik meerdere gesprekken en vergaderingen had bijgewoond, een visie op het Vroesenpark had gepresenteerd en de verlichting op de agenda had gezet als een apart punt in het kader van veiligheid. Niemand loopt graag in het donker door het park naar bijvoorbeeld het Vroesenpaviljoen. Maar ook sporters en wandelaars mijden het park als het donker wordt. Waarom is er geen fatsoenlijke verlichting?

Foto: Impressie van verlichting op het hoofdpad naar het Vroesenpaviljoen. 
Vorig blog artikel: Verlichting in Vroesenpark Rotterdam (2018)
https://frankhensen.blogspot.com/2018/12/vroesenpark-rotterdam-veilig.html

Vele vergaderingen, wijkraden, plannen, visies, e-mails en gesprekken verder brand er nog geen lamp extra in het Vroesenpark. Wat veranderd is, is het gebied om het park. De straten en gebieden om het donkere park zijn veranderd. Niet het park zelf. Alsof het Vroesenpark een black spot op de kaart van Rotterdam Noord is, en wat zo moet blijven. Een black spot wat ondertussen van alle kanten belicht wordt. De aanpassingen rond het Vroesenpark zijn aanpassingen voor straatverlichting, lichtmasten en lantaarnpalen en dat allemaal, langs het Vroesenpark.  

Er is verlichting aangebracht op fietspad Vroesenlaan, langs het Vroesenpark
Er is (nood)verlichting aangebracht op fietspad Stadhoudersweg, langs het Vroesenpark
Er is straatverlichting over de volle lengte van het Vroesenpad, langs het Vroesenpark
Er staan bij Bello, lichtmasten om ook in het donker activiteiten uit te voeren, langs het Vroesenpark
En nu breid de tennisvereniging de lichtmasten uit, met 8 extra masten, langs het Vroesenpark waarvan 4 palen “in” het Vroesenpark staan. Nog meer licht, langs het Vroesenpark.
Maar niet in het park zelf.

Vorig blog artikel: Verlichting brengt rust en veiligheid
https://frankhensen.blogspot.com/2019/01/verlichting-brengt-rust-en-veiligheid.html

Waarom dan geen verlichting in het Vroesenpark?

Een van de officiële reden nu, is dat er een vleermuis fladdert. Volgens de gemeente is de vleermuis gewend aan de verlichting en past hij zijn leefgebied aan, aan de lichtmasten. Maar als er nieuwe lichtmasten, lantaarnpalen of straatverlichting in het park bij komt, moet er een onderzoek uitgevoerd worden wat 12 (twaalf!!) maanden gaat duren volgens de Wet natuurbescherming.
Sinds 1 januari 2017 is de Wet natuurbescherming van kracht. Deze vervangt 3 wetten; de Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en Faunawet. Vanaf 1 januari 2017 bepalen de provincies voor hun gebied wat wel en niet mag in de natuur. Zij zijn verantwoordelijk voor de vergunningen en ontheffingen. De Rijksoverheid is dan alleen nog verantwoordelijk voor de ontheffingsaanvragen en de gedragscodes. Wet natuurbescherming: https://wetten.overheid.nl/BWBR0037552/2019-01-01

Soortenbescherming bij ruimtelijke ingrepen.
Lees hier wat de Wet natuurbescherming daarover regelt:
http://www.natuurindegemeente.nl/aandeslagmetdenatuurwet/wp-content/uploads/2016/12/Soortenbescherming_bij_ruimtelijke_ingrepen_1.3_15122016.pdf

Rijkswaterstaat heeft een hele mooie oplossing. De Batlamp! Sinds 2011 gebruikt Rijkswaterstaat vleermuisvriendelijke verlichting, de Batlamp. Deze lampen zijn daarnaast ook energiezuiniger dan traditionele straatverlichting. Hoe de Batlamp werkt, wordt uitgelegd in de video.
https://www.rijkswaterstaat.nl/wegen/wegbeheer/natuur-en-milieu/verbinden-natuurgebieden/vleermuisvriendelijke-verlichting/

Binnenlands Bestuur heeft samen met Signify (voorheen Philips Lighting) een enquête gehouden onder gemeente-ambtenaren en lokale bestuurders over hun visie op duurzaamheid en duurzame straatverlichting. https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/kennispartners/signify/duurzaamheid-en-duurzame-straatverlichting.9604776.lynkx


Verlichting die geschikt is voor vleermuizen en andere dieren, maar ook voor fietsers in de spits. Lightwell ontwikkelt zulke armaturen voor de in aanbouw zijnde wijk bij de oude Frisokazerne in Ede. https://openbareverlichting.nl/ede-krijgt-diervriendelijke-verlichting/

Foto's: Links impressie van De Promenade. Rechts: Impressie van sporters in actie (straatnamen ter illustratie).

Een andere motivatie is dat ‘het kan zijn dat’ verlichting ongewenst publiek aantrekt. Dit argument wordt vaker gebruikt door de Diensten als Politie en Handhaving. Als verlichting, ongewenst publiek aantrekt, moet je dan niet de straatverlichting in bepaalde wijken uitzetten? Dan wordt het aardig donker in Rotterdam, kan ik je vertellen. Alles wat nu in het Vroesenpark gebeurd wat wij liever niet zien gebeuren, als we het al zien, wordt gedaan in het donker, buiten de verlichtingspunten van strijklicht. Een stelletje met een verhoogde hormoonhuishouding gaat echt niet met elkaar onder een lantaarnpaal samen ‘sporten’. Die gaan naar de donkere gebieden, achter de bosjes, bij Bello en het Hondenlosloopgebied en daar van bil, getuige de vele condoomverpakkingen en gebruikte condooms. Een ander voorbeeld: Een gestolen scooter demonteren doe je ook niet en plein publiek. Al is het wel handig om te zien wat je demonteert maar iedereen heeft wel een smartphone met een zaklampje erop. Dus het donker in, en slopen die handel. En nadien? In de fik ermee (zie vorige blog!). Geen aso wil in het licht van de schijnwerper staan om kattenkwaad uit te halen. Ze gaan niets voor niets de bosjes in, de donkere paden op wetend dat wij, bewoners, wandelaars, hondenbezitters en sporters die plekken nu mijden omdat het donker is. De bewoners mijden het park, en dat weten de onverlaten maar al te goed. Er is geen enkele vorm van sociale controle. 

Ook een rare gedachte van de gemeente om de 3 oude lantaarnpalen die bij de speeltuin staan te verwijderen en er niets voor in de plaats zetten. Niet verwijderen svp, maar vervangen voor betere, modernere en eventueel vleermuisvriendelijke lantaarnpalen. Juist deze plek moet verlicht zijn. Het ligt buiten de looppaden, verscholen achter struiken en heggen. Ideaal voor….. juist, die het donker opzoeken. Is er meer en betere verlichting in het park, bij de speeltuin die veel wordt gebruikt door vaders en moeders, opa’s en oma’s met kleine peuters en kleuters, wordt er ook meer gebruik gemaakt van het park en dan ook van de speeltoestellen. De speeltuin terug zetten in het donker is mijn inziens een verkeerde aanpassing. Juist dan wordt die plek, nog donkerder en kunnen door het gebrek aan licht en sociale controle, de overlaten, daklozen en aso’s doen wat ze willen, wat nu niet mogelijk is. Haal deze lantaarnapen niet weg, maar pas het aan, aan de huidige tijd en vraag met moderne oplossingen. Het kan!

Het Vroesenpark moet veilig worden, voor iedereen en altijd. Ook als het donker is.
Een andere suggestie van Groen Rotterdam is de verlichtingsvraag bij de sport toestellen. Nu werken de mannen en vrouwen zich in het zweet, in compleet donker. Hoe veilig is dat? Soms nemen ze zelfs een zaklantaarn mee om te zien wat ze doen. Niet de meest veilige oplossing! Maar getuigd wel naar de vraag naar verlichting en de nood om te sporten. De gemeente opperde om de verlichting aan te passen aan de apparaten, zodat de sporters zelf hun elektriciteit opwekken. Nog even en je mag de gemeente Rotterdam een energie rekening sturen voor alle energie die je aan de gemeente hebt geleverd. Leuk idee, maar helaas minder realistisch. Geen enkel apparaat wat er nu staat, voldoet om op welke manier dan ook elektriciteit op te wekken. Dan moet alles vernieuwd worden. En wat kost dat dan wel niet. Dan is het toch veel makkelijker, sneller, goedkoper, simpeler om een of twee palen in de grond te steken en die aan te sluiten op het bestaande elektriciteit netwerk? Appeltje Eitje.
Foto: Impressie van een zebrapad op het fietspad voor een veilige oversteek en ter verduidelijking dat het Vroesenpark een wandelgebied is waar je niet mag fietsen of brommen. 

Het lijkt erop alsof er een ambtelijke macht alles tegenhoudt en maar manieren verzint om geen werkzaamheden te moeten verrichten in het Vroesenpark (wat geld gaat kosten). En als het gaat om ‘verlichting’ wordt er ook gesproken over 1 soort oplossing. Een lantaarnpaal of lichtmast. Volgens mij zijn er vele manieren te bedenken “hoe” je verlichting aan kan brengen. Soort paal, hoogte van de paal, soort lamp en kleur van de lamp. En daar zijn honderden en honderden verschillende oplossingen voor, met en zonder zonnepanelen.

Een voorzet van mogelijke oplossingen voor verlichting in het Vroesenpark, per gebied/pad;
Promenade
- Klassieke lantaarnpalen a la singin in de rain, hoogte 2,40m kleur geel, LED

Hoofdingang naar Vroesenpaviljoen tot uitgang stadhoudersweg
- Mini lantaarnpalen, a la model Krimpen a/d/IJssel. Hoogte 2,40m kleur wit of geel of amber

Sportgedeelte
- Maxi lantaarnpalen, Krimpen model XL, hoogte 3,20m kleur geel/amber

Overige paden
- stokpaal, voetpadverlichting, hoogte 1m, kleur geel/amber

Hotspots (Bankjes Tango, Bello pad, tennislaan, tennispad, WC, bankjes WC)
- Standaard lantaarnpaal a la krimpen, LED, wit hoogte +/- 3m

Alleen wanneer je kijkt naar de omgeving, er loopt, ervaart en ziet in plaats van op een blauwdruk zie je de mogelijkheden. Het park knapt er niet alleen van op, het wordt er ook in 1x veiliger op. En een veilig park willen wij allemaal. Meer sociale controle, meer bezoekers en minder overlast. Misschien mogen de kinderen als er verlichting is, ook na het eten nog even buiten spelen in het park, gaat de buurvrouw haar hond niet meer uitlaten in de wijk, maar net zoals overdag naar het park, en gaat het pensionado stel na de maaltijd door het park wandelen in plaats van langs de grote weg.

Een mooie droom, een mooie wens, een mooi doel voor 2020.
Een veilig park, voor iedereen, en altijd.  
Ons Vroesenpark

DOWNLOAD:

Een reactie posten

1Reacties
  1. Blackjack, Craps, & Poker - JamBase
    With a 안양 출장샵 strong focus on casino and poker, the 강원도 출장샵 casino offers over 50 당진 출장안마 table 김제 출장마사지 games, poker, and blackjack table 용인 출장안마 games on your mobile device.

    BeantwoordenVerwijderen
Een reactie posten