Verlichting in Vroesenpark Rotterdam

0
Foto: Vroesenpark Rotterdam - Frank Hensen

Vroesenpark (wikipedia) Het Vroesenpark is een stadspark in Rotterdam-Noord. Het park is gelegen tussen de Ceintuurbaan, de Kanaalweg, de Vroesenlaan en de Stadhoudersweg in Blijdorp. Het park werd vanaf 1929 aangelegd naar een plan van stadsarchitect W.G. Witteveen en is deels als werkverschaffingsproject gerealiseerd. Het deel van het park ten zuiden van de Stadhoudersweg werd vanaf 1940 onderdeel van Diergaarde Blijdorp. In het resterende deel van het park is in de Hongerwinter door omwonenden het houtgewas gekapt. In 1948 werd een compleet nieuw plan voor het Vroesenpark gemaakt door landschapsarchitect J.T.P. Bijhouwer (1893-1974). Het park werd niet meer ingericht als sierpark, maar als gebruikspark. In het westelijk deel kwamen tennisbanen. Het vernieuwde park werd in 1958 heropend. Het park heette tot 1977 officieel het Blijdorp Park, maar in de volksmond werd het Vroesenpark genoemd. In 1977 is de naam officieel Vroesenpark geworden, genoemd naar de familie Vroesen, van wie in de zeventiende en achttiende eeuw verschillende leden lid waren van de Rotterdamse Vroedschap en burgemeester van de stad en naar wie ook de nabijgelegen Vroesenlaan is genoemd.

Veiligheid in het Vroesenpark
Al jaren kom ik in het Vroesenpark en sinds de komst van onze hond Pip iedere dag wel een paar keer. En als je er vaak loopt, dan gaan zaken opvallen die anders of wellicht beter kunnen, en dan met name de veiligheid in het park. Zowel overdag, als in de avond wanneer wij door het park lopen, zien wij ‚dingen’ die ons bezighouden. Veiligheid begint met een gevoel van veiligheid. Of moet er eerst iets gebeuren eer de Gemeente Rotterdam gaat luisteren? Ieder persoon is welkom in het park, maar niet ieder bezoeker is daar even blij mee. Zeker niet wanneer de zon ondergaat en het donker wordt in het park. Mensen met slecht nachtzicht zien geen hand voor ogen en mijden het park. Hardlopers die sporten in het park en geen verlichting dragen schieten - voor het gevoel - als aangeschoten wild over de paden, terwijl ze aan het sporten zijn zonder andere intenties. Door het gebrek aan verlichting kan dit niet opgemerkt worden en ‚bekruipt’ er een gevoel van onbehagen. Als je überhaupt al wat ziet!

Verlichting
De meest gehoorde klacht tijdens de donkere dagen, is het gebrek aan verlichting in het park. Verlichting draagt bij aan het gevoel van veiligheid. Verlichting, lantaarnpalen, grond verlichting is niet meer een saaie paal in de grond die fel licht verspreid. Tegenwoordig zijn er tal van mogelijkheden om verlichting te installeren zonder de natuur te belasten en toch de veiligheid kan vergroten. Duurzaam en energie besparend. Denk aan Solar Lights. Straat lantaarnpalen die (deels) in hun eigen stroom voorziening voorzien dmv gebruik van zonnepanelen. Lampen die geel licht uitstralen voor een lage belasting op de natuur. Lampen die continu branden maar feller gaan branden bij beweging (moving lights). LED lampen in plaats van de dure stroom vretende druklampen.

Het Vroesenpark telt 6 lantaarnpalen. Zes (!) lichtpunten waarvan 2 palen, maanden zo niet jaren, defect waren. Deze zijn 11-12-2018 hersteld door Stedin. Hulde! Weer een stukje donker park verlicht. Weliswaar de speeltuin, maar toch is er weer een stukje verlicht. Nu hopen wij dat de Gemeente Rotterdam doorpakt, en de rest van de paden ook gaat voorzien van slimme duurzame verlichting. Anno 2018/2019 mag je van een stadspark verwachten dat er verlichting is. En dan bedoelen wij niet dat je kan pim pam petten maar genoeg licht hebt, om de paden te volgen en kan zien wie er op de paden loopt. Is dat te veel gevraagd?

Het Vroesenpark is een mooi park. Het is een echt stadspark, gelegen tegenover Diergaarde Blijdorp. Een groot gedeelte van het park is ingericht als gebruikspark en niet meer als sierpark. Bron: https://www.rotterdam.nl/locaties/vroesenpark/ 
Gebruikspark?!?! Alleen als het donker is, kan je het niet meer gebruiken! Dit moet anders. Dit ‘kan’ anders!

Het Vroesenpark kan nog mooier worden en ook nog eens veiliger. Veilig overdag maar ook veilig als het donker is. Veiligheid voor alles (en iedereen). Door het park veiliger te maken zal het plezier om van het park gebruik te maken, vergroten. Meer mensen zullen er sporten, meer hondenbezitters zullen er met hun hond gaan wandelen. Meer mensen zullen gebruik maken van de faciliteiten waardoor het park nog meer gaat leven. Een echt gebruikerspark dus! Dag en nacht. Het Vroesenpark is er voor iedereen en altijd. Vroesenpark veilig.
Frank Hensen

Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)