De reacties

0
Frank Hensen — Geplaatst op 12-03-2015, 15:41
Niet de reacties die je verwacht op een sollicitatie, maar de reactie van een, nee, een afwijzing, een helaas je bent het niet geworden. Deze reacties zijn soms ronduit hilarisch en tegelijkertijd ook weer erg triest. Een HR medewerker of P&O dame verstuurd veelal een standaard reactie naar alle afgewezen personen. Niet zo bijzonder, tenzij de reacties niet goed gecontroleerd worden, verkeerde namen in de email gezet worden, of zoals vandaag; alle 58 communicatie sollicitanten die het niet geworden zijn, in de cc van een bulk email plaatsen. Niet handig niet slim. Maar wel weer hilarisch.

Ook erg is het, geen tijd nemen voor de afwijzing, en de standaard email direct doorzetten. Je kan dan het volgende bericht in je email verwachten: Beste [voornaam] [achternaam], gevolgd door de standaard afwijzing. Hoe slordig is dat? Net zo slordig is om mij, Frank Hensen, een email te sturen met bijvoorbeeld: Beste Mark Jansen, gevolgd door wederom een standaard copy past email met de afwijzing. Ik heet geen Mark. Maar is hij dan ook afgewezen? Wat rot voor hem. De controle van een email neemt nog geen 20 seconden in beslag. twintig seconden. Meer niet. Je maakt mij niet wijs dat ze daar geen tijd voor hebben. En de smoes om ‘alle’ respondenten persoonlijk een e-mail te sturen onmogelijk is, gaat er bij mij ook niet in. Bij een bedrijf waren meer dan 300 sollicitaties binnen gekomen. Ook hier hebben ze een Bulk e-mail eruit gedaan. Begrijpelijk? Ja dat wel, maarrrr minder netjes. Ook dit kan je vrij eenvoudig per stuk (geautomatiseerd) versturen.

Als werkzoekende in de communicatie kan ik dan niet anders zeggen dat, ook dit kan je goed en netjes communiceren naar de personen, die het niet zijn geworden. En wat als je er nu 60 minuten mee bezig bent. Een uur, om alle personen een persoonlijke email te sturen. Dan valt dat uur in het niet, met de rest van de procedure. En vaak ben je er eerder mee klaar dan dat je vooraf denkt. En dan nog, het is naar mijn mening een taak van de HR of P&O afdeling om dat netjes te verwerken. En niet zo makkelijk ervan af te komen door een bulk e-mail met een standaard afwijzing te copy pasten. Hieronder een aantal afwijzingen die opvallen. De eerste is zo saai en zo standaard, die kent iedere sollicitant inmiddels wel. Verzin iets nieuws, wat bij het bedrijf en de functie past. Pas je afwijzing daarop aan. De tweede geven ze keurig aan dat ze niet inhoudelijk op de sollicitatie in gaan. Dit kan je achteraf natuurlijk alsnog doen. En vaak doe ik dat ook. Toch goed om te weten, waarom je niet gekozen bent. Die ervaring kan je dan weer meenemen naar een volgende sollicitatie. En als laatste een meer joviale afwijzing met een vleugje humor. Voor ieders wat wils… maar zet ze in hemelsnaam never nooit niet allemaal in de cc van een e-mail.

Heb jij nog een leuke afwijzing die hier bij moet? Deel je reactie en email deze door naar frank@wimlex.nl Ik ben zeer benieuwd wat er nog meer verstuurd wordt….

Na vergelijking van uw persoonlijke gegevens met het door ons gestelde functieprofiel moeten wij u berichten dat wij u niet zullen betrekken bij de selectieprocedure. De opleiding en ervaring van andere kandidaten stemmen meer overeen met de door ons gestelde functie eisen.
Geachte heer Hensen,
Wij hebben een groot aantal sollicitaties mogen ontvangen. Na zorgvuldig overleg hebben wij een keuze gemaakt tussen de beschikbare kandidaten. Het spijt ons u te moeten mededelen dat bij de selectie de keuze niet op u gevallen is. Andere kandidaten voldoen in meerdere mate aan het door ons gewenste profiel. Gezien het aantal reacties is het helaas niet mogelijk om alle kandidaten afzonderlijk te berichten en de reden van afwijzing toe te lichten. Onze excuses hiervoor.

Beste Frank,
 
Bedankt voor je sollicitatie naar ......... Leuk dat je interesse hebt in ............
 
Helaas, we hebben reacties ontvangen van kandidaten die volgens ons beter in het profiel passen. Je bent daarom niet geselecteerd voor de sollicitatieprocedure.
 
Ik hoor je denken, wat een standaard antwoord, dat kan ik helaas niet ontkennen. Met het aantal sollicitaties, wat we mogen ontvangen, kan ik helaas niet anders. Kan je echter wel verzekeren dat ik jouw motivatie en CV heb bekeken en een weloverwogen beslissing heb genomen.

—————————————
Noot: Blog was gepubliceerd op de website frankhensen.nl als werkzoekende. Inmiddels is de website aangepast en is Frank Hensen begonnen als freelancer.


Virusvrij. www.avast.com

Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)