Vrijdag de dertiende.

0
Frank Hensen — Geplaatst op 13-03-2015, 15:43Vandaag is het vrijdag de 13de. Een mythische datum. 
(Wikipedia
 http://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijdag_de_dertiende  ) Vrijdag de dertiende wordt door veel mensen als een ongeluksdag beschouwd, wegens de combinatie van vrijdag en dertien. Daarentegen wordt in Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen dinsdag de dertiende als ongeluksdag gezien. In Italië is vrijdag de zeventiende juist weer de ongeluksdag. Recenter onderzoek heeft aangetoond dat het bijgeloof rond vrijdag de dertiende pas van veel recentere datum is. Zo werd in een Nederlandse krant pas voor het eerst op 3 april 1896 melding gemaakt van ‘vrijdag de dertiende’. Volgens Lachenmeyer vindt het begrip ‘vrijdag de dertiende’ als ongeluksdag pas breed bekendheid na 1907. In dat jaar verscheen het boek Friday the thirteenth van de schrijver Thomas Lawson.
Dit bijgeloof van miljoenen mensen heeft invloed op de economie: in de Verenigde Staten verzuimen opvallend veel mensen hun werk en worden zakelijke transacties uitgesteld. Onder de vele verhalen over dit bijgeloof wordt ook gezegd dat de meeste vliegtuigen geen 13e rij zouden hebben, dat gebouwen geen 13e verdieping zouden hebben, althans niet bij nummering in de liften, en dat er in ziekenhuizen geen operatiekamers met het nummer 13 te vinden zijn. In Nederland klopt het niet dat vrijdag de dertiende meer ongelukken brengt. Integendeel: er komen op vrijdag de dertiende juist minder ongevalmeldingen binnen dan op andere dagen bij de verzekeraars, volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. Dit zou veroorzaakt kunnen worden doordat mensen op die dag extra voorzichtig zijn, of zelfs thuis blijven. In de psychologie wordt ook gesproken over paraskevidekatriafobie: de angst voor vrijdag de dertiende. In de zwaarste gevallen van deze irrationele angst durven mensen op die dag hun huis niet uit te komen.

Hoe zit dat nou in het ‘echte’ leven? Moet je juist nu, vandaag, gaan solliciteren? Of die ene marketing campagne in gaan zetten, mee spelen op het bijgeloof van de mens? Vandaag is vrijdag de 13de. Een normale dag in een normale week in een normaal jaar. 13-03-2015. Naar mijn bescheiden mening niets bijzonders. En toch interesseert mij die datum toch wel een beetje. Niet dat je niet onder een trap moet doorlopen, want dat doe ik toch wel, ook op deze dag als het nodig is. Maar meer wat de goegemeente ermee doet, de commercie erop inspeelt, hoe marketeers hierop en hiermee acteren vanuit hun vakgebied met hun producten. Het zal geen Valentijn grootsheden waanzin aannemen, waar de winkels vol liggen met zoet sappige hartjes en andere roze en rode verliefdheid waanzin. Dat is opgeklopt tot een miljoenen business. Nee vrijdag de 13de zal een mythische dag blijven voor veel mensen, zonder dat de commercie de marketeers hier handig mee omspringen.

Dan het solliciteren. Wat nou als ik vandaag 13 sollicitaties de deur uit doe op Vrijdag de 13de? Heeft dat effect? Negatief effect? Of juist ineens allemaal aanbiedingen waaruit ik zelfs moet gaan kiezen? De waarheid hiervan zullen wij nooit weten. Evenals de uitkomst. Ik ga vandaag geen 13 sollicitaties doen. Want straks ben ik ook een kranten artikel met een kop die luid: Rotterdammer passeert de grens van 1000 sollicitaties. Nee dat sla ik over. Voor mij een normale dag in een normaal bestaan als Fulltime werkzoekende zonder bijgeloof in vrijdag de 13de. Pas je wel op voor een zwarte kat? Fijne vrijdag.
—————————————
Noot: Blog was gepubliceerd op de website frankhensen.nl als werkzoekende. Inmiddels is de website aangepast en is Frank Hensen begonnen als freelancer.


Virusvrij. www.avast.com

Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)