Kennis of kennissen

0
Frank Hensen — Geplaatst op 19-02-2015, 15:30
Scientia Potentia Est is een uitspraak in het Latijn van Francis Bacon (1597). Deze zin vertaald in het Nederlands luidt: Kennis is macht. Hiermee stelde Bacon dat kennis en/of scholing één van de belangrijkste dingen is in het leven. Dik 400 jaar geleden, ver voor het tijdperk World Wide Web, wat overigens in 1991 door Tim Berners-Lee is ontwikkeld, is kennis nog steeds macht, alleen op een sterk veranderende manier. Kennisdeling geschied niet meer op geschrift of perkament, maar veelal digitaal. Kennis van Internet was in de begin dagen wat bitjes en bytjes via een trage directe lijn. Maar in rap tempo doorontwikkeld door verschillende personen met alle hun eigen specialisme. (Nee, dit waren geen generalisten, zie blog van 17-02-2015). In rap tempo is het internet ontwikkeld en de personen die daaraan meewerkten en meewerken, groeide hard tot op de dag van vandaag. Internet is niet meer te stoppen en om ‘alles’ van internet te weten, is bijna onmogelijk geworden. Zo groot, zo complex, zo ingewikkeld en tegelijkertijd ook zo mooi geworden, dat het bijna onbegrijpelijk is geworden, doch zo normaal in ons dagelijks leven.
Emerson schreef ooit: Nothing great was ever achieved without enthusiasm. Niet alleen kennis is belangrijk om iets te bereiken. Met alleen kennis kom je ver, en misschien wel tot je doel. Voor het mooie en oprechte ontbreekt er nog een element. Enthousiasme. Combineer enthousiasme en kennis en je krijgt een bijna explosieve combinatie die naar mijn mening iedereen wel wil bezitten. En dan slaan we de werkgevers voor het gemak even over. Zouden die deze combinatie waarderen? Een bevlogen enthousiaste wandelende bibliotheek. Als ik het zo zeg, krijg ik toch ineens een heel ander beeld op mijn netvlies. Denken in plaatjes is niet altijd even plezant.

Wel plezant is een gemotiveerde enthousiaste werknemer die kennis van zaken heeft. Weet waar hij het over heeft en dit met plezier doet en deelt. Wanneer je deelt, creëer je een netwerk. Een netwerk aan kennissen. Kennissen en kennis gecombineerd met enthousiasme welke gevormd wordt door je werk. Samenwerken is kennis, kennis is macht. Scientia Potentia Est.
—————————————
Noot: Blog was gepubliceerd op de website frankhensen.nl als werkzoekende. Inmiddels is de website aangepast en is Frank Hensen begonnen als freelancer.


Virusvrij. www.avast.com

Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)