Push de red button

0

Frank Hensen — Geplaatst op 10-03-2015, 15:39Wat gebeurd er als je de rode knop indrukt? Iets wat menig mens al langer bezig houd. Wat gebeurd er als… Wat als, wat is de uitkomst als. Niet verwonderlijk als je in een fabriek rondloopt en overal die rode knoppen ziet. Wat gebeurd er als ik er op druk? Zou ik het nou wel doen? Je droomt er bijna van om het ooit eens spontaan te doen. Niets voor niets is er sinds kort een tv amusement programma van gemaakt. Push de red button. En de nieuwsgierige onder ons drukken hem in, en wachten met spanning af. Wat gaat er gebeuren? Het ongewisse. Het onbekende.

Dat is ook ongeveer met solliciteren zo. Je verstuurd een brief, en wat er dan gaat gebeuren? Een rollercoaster aan gebeurtenissen, of helemaal niets. Je weet het niet van te voren. Niet exact. Echter, soms heb je het geluk dat je het wel van te voren weet, en daar op kan anticiperen. Dan kan je handelen naar aanleiding van de uitkomst, met voorbedachte rade. Hoe fijn is dat. En toch trekt die rode knop. Wat gebeurd er als ik er op druk? Zijn wij mensen net zo gefascineerd als een dolle stier op een rode knop of voor de stier een rode lap stof? Of intrigeert ons als mens, niet de knop zelf, maar de uitkomst van die rode knop en kon de knop net zo goed blauw of paars zijn? Een vraagstuk wat mij zelf intrigeert.

De symbolische waarde is echter geheel anders. Een druk op de rode knop kan staan voor een opening van een gebouw, tewaterlating van een schip of puur symbolisch, de start van iets nieuws. Een nieuwe carrière, een nieuwe afslag in je leven wat zo anders is, dat het ook een nieuwe start kan heten. Wij mensen koppelen diverse waardes aan elementen. Elementen in vorm en kleur en passen daar een eigen toepassing op toe. Functioneel voor een noodstop of symbolisch voor iets nieuws. Terwijl deze rode knoppen vaak functioneel ingezet worden als noodstop van een productie proces. Niet te rijmen met de waarde of filosofische waarde welke staat voor nieuw.

Een ieder die de knop ziet, is geneigd om hem te gebruiken, in te drukken, met een vinger of zijn hele vuist. Niets voor niets is er een tv programma voor gemaakt. Het blijft een simpele knop met de kleur rood. En welke waarde je er ook aan geeft. Het indrukken van die knop, kan daar voor staan. Juist, daar waar jij dat voor wilt. Ik geef er nu een mooie symbolische waarde aan, en misschien druk ik hem straks als werknemer wel functioneel in. Dan denk ik toch weer even terug aan nu. Push de red button. Durf jij het?
—————————————
Noot: Blog was gepubliceerd op de website frankhensen.nl als werkzoekende. Inmiddels is de website aangepast en is Frank Hensen begonnen als freelancer.


Virusvrij. www.avast.com

Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)