Geduld is een letterlijk een ‘schone’ zaak

0

Diverse steden voeren onder de noemer ‘Klimaatverbetering’ een milieuzone. Ik leef in een prima klimaat. Rotterdam voert al jaren de meest prestigieuze lijstjes aan, bijvoorbeeld voor de beste stad. Prima klimaat toch? En toch voerde de gemeente Rotterdam een milieuzone in. De ‘impact’ van oudere auto’s zou volgens de politiek zo groot zijn, dat die geweerd moesten worden.

Onze impact is vele malen groter. Wij mogen niet meer rijden, want wij zijn milieuvervuilers, wij zijn… die van die vieze auto’s. Ook dat is een impact, die de politiek even vergeet. Zo gaat het klimaat er inderdaad wel aan. Niet alleen Rotterdam, ook Amsterdam, Utrecht en onlangs vernamen we berichten over Arnhem en wellicht Apeldoorn. Wat hierbij opvallend is, dat een milieuzone over het algemeen wordt voorgesteld door Groen Links of een linkse coalitie in die stad. Het micro denken van de politiek heeft impact op de ondernemer, de bewoner, de toerist en ook op de politici die zo’n zone in wil voeren. Is dit politiek gewin voor stemmen, puur eigen belang of is het een middel om de lucht daadwerkelijk te verschonen? Dat laatste is het in ieder geval niet. De impact van een milieuzone kan zelfs een negatief effect hebben op de lucht. Studies en rapporten wijzen dit ook uit. Maar waarom dan een milieuzone?

Arnhem heeft 156.050 bewoners en is een stad in de provincie Gelderland. Een stad in Nederland. Nederland is een land in Europa. Europa is een continent op de aarde. Onze aarde die wij met miljarden bewoners delen. Moeten wij niet allemaal bewust met Moeder Aarde om gaan?

Stel je eens een voetbalveld voor. Dat is de aarde. Leg ergens op dat immense veld een 1 Eurocent muntje neer. Dat is de milieuzone. Leg her en der een paar kranten neer (landen, industrie, scheepvaart, maar ook symbolisch voor landen die het allemaal niet zo nauw nemen met het milieu) en steek alle kranten in brand en zie wat het doet in verhouding met die ene kleine cent. Precies! De impact van die ene cent staat in geen verhouding met wat er in de hele wereld gebeurd.  

De miljoenen kunnen beter worden ingezet op maatregelen die onze wereld echt een stukje beter maken, globaal. Niet op microniveau. Kortzichtig denken op korte termijn, daar dupeer je met name de burgers van die stad mee. Dat is een impact, maar niet de impact die de politiek voor ogen heeft. Is het dan toch een actie om stemmen te werven? Ik kan het mij niet voorstellen. U wel?

In het laatste regeerakkoord staat dat gemeentes middelen kunnen benutten om een milieuzone in te stellen. Een compromis, na 255 dagen formeren. Links en Rechts staan in de politiek lijnrecht tegen over elkaar. En dit is wat er uitkwam. Teleurstellend vanwege het feit dat Europa al jaren verplicht is zich te houden aan het ‘Europees Bronbeleid’. Ieder nieuw product moet schoner zijn dan het vorige, waarmee oude producten komen te verdwijnen en zodoende de lucht/klimaat/Europa automatisch schoner wordt. Dat heeft impact! Alleen gaat dat sommige politieke partijen niet snel genoeg. Geduld is een ‘schone’ zaak! Letterlijk! 

Frank Hensen
Column in magazine: Onschatbare Klassieker

Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)