Brexit, Remain of Referendum


(update) Dagelijks horen, lezen en zien we wel iets over de Brexit. Over nieuwe onderhandelingen met Europa, met de leiders van de EU. Over de Backstop, de grens tussen Ierland en Noord Ierland. Dagelijks worden wij geconfronteerd met deze verhalen aangevuld met doemscenario’s over hamsterende Engelsen die massaal aan het ‘preppen’ zijn. Grote bedrijven die massaal de UK verlaten mocht er een harde Brexit komen. Huizen en complete families die verdeeld zijn. Chaos! Orderrrrrr!!!
 
Foto: De schoenen liggen al in de kliko. Typerend van wat er gaat gebeuren?Wat we niet of eigenlijk te weinig horen is het woordje: Remain. Wat ik in de media hoor, lees en zie als burger die wel eens op vakantie gaat naar Engeland is hoe het Verenigd Koninkrijk (VK) zich an masse blindstaren op een Brexit. De tijd dringt en een oplossing lijkt nog verder weg dan het vaste land. De meerderheid (veelal jongeren) willen bij de EU blijven. Remain dus. Een deel daarvan vind alles prima. Een ver van mijn bed show, en nog een deel is Brexit moe geworden en wil er niets meer over horen. Bij de ouderen spelen meer sentimenten. Een hele bekende is: Britannia rules the waves! Met het idee dat ze alles en iedereen aankunnen en zelf wel hun boontjes kunnen doppen. Dat was vroeger. Een klein deel wil net als de jongeren doorgaan zoals het altijd was in de tijd van de EU. Samenwerken naar een betere wereld.

Een handjevol Brexiteers, die dit allemaal in gang hebben gezet, hebben een referendum gekregen. Die waren enthousiast over de toekomst. Het zou allemaal beter worden. Het referendum, stemmen in een stemhokje, ging veel inwoners van het VK te ver, te onbelangrijk of geen zin. Opvallend was dat dit juist veel jongeren betrof die niet hebben gestemd. En die groep, de toekomst van het VK, zijn over het overgrote deel  ‘remainers’. Wat als… die wel hadden gestemd. Dan was de uitslag geen 51,9% - 48,1% voor een Brexit geworden. Dan lagen de cijfers ‘wellicht’ heel anders.
Kijk je naar Her Majesty's Government, het parlement, het Lagerhuis, de eerste en tweede kamer van het VK, valt direct de gemiddelde leeftijd op. Dat is niet de toekomst. Maar gaan wel de toekomst bepalen van de jeugd. Hoe wrang is dat.
 
Theresa May mag dan wel haar opdracht uitvoeren (al is ze zelf een Remainer naar het schijnt) betrekt in mijn ogen de jeugd, de jongeren te weinig in dit ingewikkelde debat. De focus ligt op Brexit, en zal naar alle waarschijnlijkheid ook blijven op Brexit, terwijl een Remain in mijn ogen net zo belangrijk is. Misschien nog wel belangrijker, gezien de chaos en onzekerheden in binnen- en buitenland.

Tijd om ook een Remain geluid te laten horen tikt per seconde wijzer weg de stilte in maar kan altijd nog plaatsvinden. Het is nooit te laat om beide kanten in het heetst van de strijd tegen het licht te houden en van beide kanten de voor- en nadelen te zien, en te erkennen. Welke kant dan de voorkeur heeft?  Brexit? Remain? Referendum? Wie zal het zeggen. De tijd zal het leren. 

Foto: Algemeen Dagblad van 15 juni 2016


Mr Speaker!
Brexit heeft al wel een absolute winnaar. Of ze nu wel of niet de Eu verlaten, John Bercow (55), voorzitter van het Britse Lagerhuis is ver weg de winnaar in het Brexit debat.  Als je kijkt naar de debatten, dan weet Mr. Speaker altijd weer de “orderrrrr” te handhaven. Een man die de harten van de EU heeft veroverd. Een remainer die met zijn positie speelt in het debat tussen Labour Party en de Liberal Democrats.

Toekomst.
Hoe de toekomst er uit gaat zien, is onbekend. Als het aan mij ligt, dan blijven de United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland inclusief: Akrotiri & Dhekelia, British Indian Ocean Territory, Ascension Island, Saint Helena, Tristan da Cunha, British Antarctic Territory, South Georgia and the South Sandwich slands, Pitcairn Islands, Cayman Islands, Turks and Caicos Islands, Anguilla, Montserrat, British Virgin Islands, Gibraltar en Bermuda wat valt onder het Verenigd Koninkrijk, gewoon in de EU.
 
Dan kan Nissan weer auto’s maken in Engeland in plaats van Japan, en hoeft de regering geen 80 miljoen pond te betalen aan Nissan om te blijven. Afgezien van de miljarden wat dit grapje gaat kosten. Maar ook Jaguar Land Rover heeft al besloten om de productie van de Discovery te verplaatsen naar Slowakije. Wie volgt? Een leegloop? Een trein op diesel die langzaam in gang is gezet, dendert door. Door de kanaaltunnel naar het vaste land. Alleen Theresa May kan aan de noodrem trekken en gaan voor een oplossing, voordat het VK leeg loopt, met alle financiële gevolgen van dien.  Britannia did rules the waves. Orderrrrr!!!
Brexit of Remain? Of toch maar een nieuw referendum?
Orderrrrrr…….
 
Foto: Algemeen Dagblad van 15 juni 2016

Update:

Panasonic – HQ verhuist van het VK naar Nederland
Muji – De Japanse retailer verhuist zijn Europeese hoofdkantoor naar Duitsland
Numora And Daiwa – Japanse bank verplaatst de Europeesche activiteiten naar Duitsland
Lloyds of London – Gaat de verzekeringstak vestigen in Brussel
Lloyds of London – Verhuist HQ van Londen naar Dublin Ierland
Rex London – Gaat vanuit Nederland distrubueren
The Grown Up Chocolade Company – verhuist de activiteiten naar Slowakije
Unilever – met 2 HQ’s in Londen en Rotterdam hevelt alles over naar Rotterdam
HSBC – verhuist 1000 banen van Londen naar Parijs in een nieuw HQ
JPMorgan – verplaats honderden banen naar Dublin, Frankfurt, en Luxemburg
Barclays – 150 banen van Londen naar Dublin wat de nieuwe HQ wordt
Bank of America - verhuist Londen EU HQ naar Dublin
UBS – 1000 banen van Londen naar Europa waaronder Frankfurt
Moneygram – Verhuist HQ van Londen naar Brussel
European Medicines Agency – 890 banen HQ Londen naar Amsterdam
European Banking Authority – Van Londen naar Parijs, 180 banen
Commonwealth Bank of Australia - 50 banen (staf) naar Amsterdam
BrokerTec - Londen naar Amsterdam
Irish central bank - verplaats meer dan 100 banen naar Ierland
Schaeffler - Auto onderdelen company sluit 2 fabrieken. exit 570 banen
P&O Ferry - Van onder de Union Jack vlag varen naar de Cypriotische vlag
Sr James Dyson - stofzuigers, verplaats bedrijf en HQ naar Singapore
Sony - Hoofdkantoor van Londen naar Amsterdam
Discovery Channel - Verhuist de activeiten naar Nederland
Bloomberg - Verhuist de activeiten naar Nederland
Norinchukin - NHQ naar Amsterdam
TVT Media - HQ naar Amsterdam
MarketAxess - Verhuist de activeiten naar Nederland
Azimo - Verhuist de activeiten naar Nederland
UK P&I Club - Verhuist de activeiten naar Nederland
Honda - sluit fabriek in Engeland
Brexiter Sir Jim Ratcliffe’s (Ineos) - naar Monaco (om 4 bn pond aan belasting te besparen)
Macquarie, Westpac, and ANZ willen naar Europa vaste land en naar Dublin
etc etc etc…

Frankrijk is in gesprek met meer dan 50 bedrijven
Nederland is in gesprek met meer dan 250 bedrijven
Ook Belgie, Ierland en Duitsland is in gesprek met bedrijven. Onbekend is hoeveel.

HOEVEEL bedrijven verlaten Engeland nog? Hoeveel banen gaat dit kosten? Hoeveel geld is hiermee gemoeid? Verliest Engeland (Londen) hiermee de financiële status op het wereldtoneel en wordt Engeland een nieuwe derde wereld in de westerste wereld? Wanneer je alle artikelen leest op de Engelse websites van zowel de kranten als bedrijven als welke informatiebron dan ook. Is het algemene beeld dat je daardoor kan vormen, niet rooskleurig. Pakhuizen worden volgestouwd om lege schappen te voorkomen (oa. Unilever), pakhuizen in Rotterdam, Antwerpen en ook in Frankrijk puilen uit met voorraad voor export naar Europa en de rest van de wereld. Want niemand weet wat er exact gaat gebeuren bij een harde Brexit. Niemand weet hoeveel banen er verloren gaan. Niemand weer exact wat het gaat kosten, niemand weet exact iets. Weten ze wel wat een Brexit is? Is het "point of no return" al gepasseerd?

Ik dacht; ik schrijf een blog over Brexit omdat ik het geluid van Remain in de media zo weinig hoorde. Maar na al die websites, nieuws artikelen, video's, statistieken en andere informatie gelezen te hebben, duizelt het voor mijn ogen.Brexit, Remain, Referendum, etc. Ik had gehoopt een antwoord te vinden. Een signaal die de ruis in het hele debat opheldert. Niets is minder waar. Het is gecompliceerder dan ik dacht. Onontgonnen terrein voor iedereen. En die onzekerheid doet mensen, en zeker de bedrijven, beslissingen nemen voor een toekomst die onzeker is. Konden wij maar in de toekomst kijken. Dan was deze hele blog wellicht niet geschreven. Wellicht...


De hele lijst met alle hyperlinks is te veel om die hier allemaal te noemen.

Brexit, Remain of Referendum Brexit, Remain of Referendum Reviewed by Frank on 17:34 Rating: 5

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.