Zwerfvuil ergernis nummer één!

Zittend in een auto, geparkeerd, een burger eten. Burp! Raam open en de verpakking krijgt een enkeltje straat. Klaar met de bewezen diensten wordt het argeloos en zonder schroom op straat gepleurd. Lopend over de stoep, of fietsend op het fietspad naast die stoep. Je wilt vleugels en neemt een Red Bull. Die tegenwind is er ook altijd in Nederland. Blikje leeg en dan met een elegante zwier verdwijnt het lege blikje tussen de takken en bladeren van het naastgelegen stukje urban jungle.

Foto: Berm Stadhoudersweg die bezaait ligt met klein zwerfvuil

Als ik vroeger een propje papier liet vallen, moest ik het oprapen of ik kreeg een draai om mijn oren. Een blikje fris in de bosjes dumpen wat uit en boze. Ik mocht het niet, ik deed het niet. Ik durfde het niet. Bang voor de draai om mijn oren? Dat zal er ongetwijfeld mee te maken hebben gehad. En toch verbaas ik mij iedere keer weer hoeveel zwerfvuil er in de bosjes liggen, op straat ligt en dan vraag ik mij af; kregen die vroeger geen draai om hun oren als ze het op straat gooiden?

Als je de hond uitlaat, zie je veel. Heel veel. Maar ook zonder hond, en zelfs op de fiets kan het je niet ontgaan zijn, de bergen afval langs de paden. Nu het groen weg is, de bosjes zijn gesnoeid, is het dramatisch wat je ziet. Blikjes frisdrank, flessen drank, plastic tassen, plastic verpakkingen, lampjes, een antivries deken voor je auto, slaapzakken en zelfs een Perzisch tapijt. En nog duizenden andere objecten. En dat ligt allemaal recht tegenover de camping in Rotterdam. Welkom in Rotterdam gasten. De stad van zwerfvuil.

De Stadhoudersweg spant op dit moment wel de kroon in het gebied Blijdorpsepolder. Meerdere items per vierkante meter. En nergens een prullenbak te bekennen. Nergens! Ja bij de bushalte, aan het einde van de weg. Dat gaan ze echt niet gebruiken. Maar een vangnet dan misschien wel weer. Idee??

De Daltonlaan is een goede nummer 2 waar wel een prullenbak, één welgeteld, is geplaatst. Maar helaas weten de mensen die geparkeerd staan, deze niet te vinden. Van mij, en de anderen, mag daar best 1 of 2 bijgeplaatst worden. Of het helpt?

Het Vroesenpad parkeerplaats is nog zo’n plek waar veelvuldig zwerfafval ligt. De gouden M, KFC maar ook andere soorten afval. Van slagroom patronen tot huisraad. Je vind het er allemaal.

Rotterdam spant de kroon als het gaat om zwerfvuil. Met de komst van de BuitenBeter App https://www.rotterdam.nl/wonen-leven/buitenbeterapp/ zijn er meer en meer meldingen gedaan over zwerfvuil. In 2017 ontving de gemeente al meer dan 110.000 meldingen over rondslingerend afval. In 2016 was dat nog dik 71.000. een flinke stijging.

https://www.ad.nl/rotterdam/veel-meer-klachten-over-zwerfvuil-in-rotterdam~a825147d/ “In Rivium en Vondelingenplaat wordt het minst geklaagd - of vervuild. Veruit de meeste meldingen gaan over Prins Alexander, Feijenoord en Charlois. In die laatste wijk, en in Noord, verdubbelde in één jaar tijd het aantal meldingen. Een groot verschil tussen beide wijken is dat in Charlois de meldingen vooral afkomstig zijn van ambtenaren. Nog niet de helft is gedaan door inwoners. Bewoners van Noord zijn juist wél actief met melden. ,,Ik begrijp dat wel", zegt Wim van der Zanden van Stadsbeheer. ,,Als je straat altijd vol troep ligt, zoals in delen van Charlois, dan kijk je daar niet van op. Dat is in een wijk als Blijdorp anders. Daar klagen mensen als hun altijd schone straat opeens een rommel is."


Tot het jaar 2018 ontving de gemeente Rotterdam 12 miljoen euro extra om de straten schoon te houden met de uitbreiding van de veegploegen, 500 extra afvalbakken, extra containers en 15 extra handhavers. Van het geld, wat zelfs met 5 ton is verhoogd, is het volgende gerealiseerd volgens de Gemeente Rotterdam;

Gerealiseerde maatregelen 2017:
• 375 extra prullenbakken
• 69 kleinere containers vervangen door grote ondergrondse containers
• 11 extra containers in de 5 grote parken
• 5 extra inzamelwagens per week in de gebieden, 6 dagen per week
• 15 extra handhavers Handhavingsteam Schoon

Gerealiseerde maatregelen 2017:
• 375 extra prullenbakken
• 69 kleinere containers vervangen door grote ondergrondse containers
• 11 extra containers in de 5 grote parken
• 5 extra inzamelwagens per week in de gebieden, 6 dagen per week
• 15 extra handhavers Handhavingsteam Schoon

Handen uit de mouwen 2017
Ook veel Rotterdammers hebben zich ingezet. Bewoners van ruim 100 straten meldden zich afgelopen jaar aan om samen hun straat schoon te houden, 215 Rotterdammers adopteerden een afvalcontainer in hun buurt (totaal zijn er nu 647 containeradoptanten), 500 kinderen van 12 basisscholen ruimden wekelijks het zwerfafval op rondom hun school en op 15 september ruimden 13.500 Rotterdammers zwerfvuil op in hun buurt tijdens de Keep it Clean Day. Rotterdammers kunnen verstoringen in de buitenruimte melden via de BuitenBeter-app, internet of 14010. Na promotiecampagnes voor de BuitenBeter-app in oktober en mei 2017 verdubbelde het aantal meldingen via de app ten opzichte van het jaar ervoor (7.414 in mei 2017 t.o.v. 3.839 mei 2016). Bijna 35% van alle meldingen in het eerste helft van 2017 komen via de BuitenBeter-app binnen.

Heden 2019.
Mooie lovende woorden, getallen en percentages. Maar hoe staat het anno 2019 met Rotterdam gesteld qua zwerfvuil? Die cijfers wil ik wel graag zien. Wethouder Wijbenga is tevreden met de proef om naast plaatsingen bij ondergrondse containers tegen te gaan met vrolijke bloemen en buxeshaagjes en breidt dit project verder uit over Rotterdam. Van de 500 afvalbakken, zijn er 375 geplaatst tot 2018. Met een simpel rekensommetje zouden er dus nog 125 beschikbaar zijn. Een paar op de Stadhoudersweg, een paar op de Daltonlaan een paar op de Kanaalweg en een paar op het Vroesenpad parkeerplaats kan geen kwaad. Wanneer worden deze geplaatst?

Ik ben benieuwd of de gemeente Rotterdam het plan van zwerfvuil doorzet. En ondertussen de Stadhoudersweg berm schoonveegt. Een berm naast een camping waar de stad Rotterdam hun gasten ontvangt, mag er niet uitzien als een verwaarloosde stad waar zwerfvuil regeert.  


Zwerfvuil ergernis nummer één! Zwerfvuil ergernis nummer één! Reviewed by Frank on 14:51 Rating: 5

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.