Vrijheid


Als zoon van een veteraan is voor mij vrijheid iets waarmee ik ben geboren, opgegroeid en hopelijk ook mee zal sterven. Vrijheid is iets wat voor ‘ons’ normaal is en vanzelfsprekend. Maar wat is nu vrijheid eigenlijk? Precies dat, als het van je afgenomen wordt. Dan pas weet je wat vrijheid is en dat kan in allerlei vormen zijn. Nederland is een vrij land. Sta er eens bij stil, en niet alleen in de maand mei wat vrijheid is.  

Foto: Frank Hensen (links) en Jan Hensen (rechts) Vader en zoon. 

De tweed wereldoorlog is een oorlog in zwart wit, van vroeger, van heel lang geleden en ver weg. De kleurenfoto’s uit die tijd zijn schaars, omdat het simpelweg te duur was voor de normale man of vrouw en toch zijn er kleurenbeelden van WOII. Dan pas wordt het ineens een oorlog die minder lang geleden is, zo lijkt het. Voelbaar en bijna tastbaar. (kleurenfoto’s WOII: https://www.fotografie.nl/post/unieke-kleurenfotos-uit-de-tweede-wereldoorlog)  Vergeet niet dat de laatste generatie leeft die er mee te maken hebben gehad. Opa’s en oma’s, al praat niet iedereen er over, zijn de laatste ooggetuige van die oorlog, voor vele in zwart wit. Die opa’s en oma’s geven vrijheid een andere betekenis. Verhalen uit de eerste hand, zichtbare emoties. Pijn en verdriet maar ook momenten van geluk. Die momenten dan realiseer je dat vrijheid iets kostbaars is. https://beeldbankwo2.nl/nl/

Mijn vader heeft gediend in Nieuw Guinea nu de provincies Papoea (Pulau Irian) en West-Papoea (Papua Barat) van Indonesië – was van 1949 tot 1962 een overzees gebiedsdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Voor die tijd maakte het deel uit van Nederlands-Indië. In de laatste jaren van de oorlog, 1962, was mijn vader daar, als jonge soldaat. Meer dan 50 jaar later is hij er nog een keer naar toe gegaan en heeft met eigen ogen kunnen zien, wat die oorlog heeft betekend voor dat land en wat vrijheid daar inhoud. Die inhoud is dun, en een woord van weinig betekenis voor de Papua. Dagelijks worden er nog Papoea’s opgepakt, vastgezet, vermoord. De oorlog is ten einde, maar woed nog altijd voor de oorspronkelijke bevolking. Vrijheid met een rouwrandje, schijnvrijheid. Dat is geen vrijheid. Ook al is de oorlog al tientallen jaren voorbij.

In Nederland is de oorlog ook al tientallen jaren voorbij. Hier kennen we wel vrijheid. Vrij in je keuze, vrij in je mening, vrij in je doen en laten, binnen de wetten en regels. Dat is vrijheid die vele landen niet kennen. Miljoenen mensen leven onder een dictatuur, of een schijn democratie. Ze lopen vrij op straat, maar alles wordt in de gaten gehouden en ga je over de streef, dan pakken ze je op, zonder wat te zeggen en verdwijn je voor jaren in de gevangenis zonder proces, of je verdwijnt  voor altijd.

Maar er zijn ook strijders voor vrede, die wereldberoemd zijn, zonder dat ze het zelf weten. De bekendste is wel Tankman.

Foto: Schilderij Tankman


WIKI: Tankman of de onbekende protestganger, is de bijnaam voor een anonieme man die internationaal beroemd werd toen hij op 5 juni 1989 in de nasleep van de Tiananmenprotesten in een straat bij het Plein van de Hemelse Vrede een colonne tanks de weg versperde. Van het voorval is foto- en videomateriaal bekend dat tot de bekendste beelden van de twintigste eeuw behoort en het symbool voor de protesten is geworden. …. De gebeurtenis deed zich voor op 5 juni 1989 in de omgeving van het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmenplein), op de Chang'an Avenue. Het plein lag er op dat moment verlaten bij, een dag eerder waren in opdracht van de autoriteiten de studentendemonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede hardhandig neergeslagen. Op het moment dat achttien tanks aan kwamen rijden, kwam één man, met in zijn hand een winkeltas, aanlopen over de straat, hij wist de aankomende tanks te stoppen. De voorste tank probeerde daarop om de man heen te gaan, maar deze ging opnieuw in de weg staan. Vervolgens klom de man op de eerste tank en sprak met de bestuurder ervan. Uiteindelijk werd de man, nadat hij van de tank was afgedaald, weggetrokken door anonieme omstanders en verdween hij in de menigte.
De identiteit van de Tankman is nooit met zekerheid vastgesteld. Mogelijk betrof het een 19-jarige student met de naam Wang Weiling, maar dit is verre van zeker. https://nl.wikipedia.org/wiki/Tankman)

Nu we toch op wikipedia zitten en je typt de term: “vrijheid” in krijg je verschillende uitleggen met pagina’s voorgeschoteld. https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijheid Wat is nu vrijheid. Voor ieder mens heeft het een eigen betekenis. Voor Ieder persoon is vrijheid anders, maar de gemeenschappelijke deler is wel dat die persoon zelf de keuze maakt en dat die niet wordt opgelegd door iemand anders.
De meidagen zitten er weer op. Mijn vader liep als vanouds mee in het defilé in Wageningen. Stond bij diverse plechtigheden in het gelid en toonde zijn respect aan de gevallen kameraden die streden voor vrijheid. Of het nu zwart wit beelden waren of HD in 4K op televisie. Toen, vroeger en nu. Vrijheid is van iedereen voor iedereen en voor altijd.

Vrijheid Vrijheid Reviewed by Frank on 14:55 Rating: 5

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.