Waar ben je?

0

Een simpele vraag die je simpel moet kunnen beantwoorden. “Waar ben je?”. Alleen is dat niet altijd het geval, om dit simpel en snel zonder het uit te leggen, te beantwoorden. Nederland telt honderdduizenden straatnamen. Namen voor pleinen, parken, meren en kanalen. Hiermee navigeren wij, en duiden wij onze positie aan. Maar vergeet niet dat pas sinds de negentiende eeuw een systeem van straatnamen en huisnummers in Nederland is ingevoerd. Zo zijn vele straten ‘functioneel’ benoemd en wordt het plein waar het vee altijd stond, de Veemarkt genoemd. Of nog bekender, de Kerkstraat. De straat met de kerk. Toepasselijk.

Foto: De Broekpolder in Vlaardingen hebben zelfs paden in het bos namen. 
Wiki: In Nederland is de gemeente sinds de Gemeentewet van 1851 verantwoordelijk voor de straatnaamgeving. Het college van burgemeester en wethouders stelt de namen vaak vast in samenwerking met een (advies)commissie straatnaamgeving. Vrijwel alle Nederlandse gemeenten hebben regelgeving hieromtrent vastgelegd in een straatnaamverordening*. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft in verband hiermee ook richtlijnen opgesteld. https://nl.wikipedia.org/wiki/Straatnaam
* https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Actueel/Rotterdam/CVDR330228.html
 
Maar niet alles heeft een naam gekregen. Er zijn in Rotterdam nog tientallen straten of paden die zonder naam door het leven moeten. Maar ook telt Rotterdam nog genoeg water wat geen naam heeft. Hoe komt het dat dit is ‘overgeslagen’ bij de gemeente Rotterdam? Waarom hebben bijvoorbeeld de paden in een (groot) park geen naam terwijl dat erg handig is. Handig? Bij een 112 spoedgeval is het bijna noodzakelijk, ondanks de mooie moderne GPS technieken zoals Advanced Mobile Location (AML). Bel je nu 112 met een Android telefoon, dan kan de 112 centrale exact zien waar je je bevindt. Iphones volgen pas in 2020 met AML positie. Bel je met een Nokia of een andere oudere GSM, dan zal je ondanks de technieken, toch zelf moeten uitleggen waar het noodgeval is.
info AML: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alarmnummer-112/vraag-en-antwoord/plaats-nummer-bekend-bij-112-bellen

Maar ook in situaties zonder noodgeval zijn straatnamen handig. Als je met elkaar afspreekt. Bij de derde eik links en dan 2e voetpad staat een beuk. Achter dat grasveld daar zitten wij. Of als je een melding wilt maken bij 14010, het telefoonnummer van de Gem. Rotterdam. De dierenambulance wil je inschakelen voor een dier in nood. Leg maar eens uit waar die exact moeten zijn. Succes.  En zo zijn er meer hulpdiensten en instanties die je kan bellen, maar die niet met AML werken.

Afgezien van de hulpdiensten en instanties, is er ook het sociale aspect wat meespeelt dat naamgeving aan fietspaden, voetpaden, vijvers en andere locaties vergemakkelijkt. In gesprekken blijf je uitleggen waar je iets gedaan hebt, gezien hebt of ander sinds. “Toen ik in de Kerkstraat liep kwam ik Jan tegen”. Of: “Toen ik in het park liep, op dat voetpad langs het 2e watertje, met die bankjes waar wij ooit gezeten hebben, je weet wel, toen we aan het hardlopen waren. Weet je dat nog? Nou dat watertje daar loopt dat voetpad langs, en daar kwam ik Jan tegen en…”. Ok! Niet te vergelijk met een noodsituatie, maar op z’n Rotterdams gezegd, ### irritant om dat iedere keer zo uit te leggen. Maar onder het sociale aspect valt ook het gevoel van veiligheid. Je weet waar je bent, je weet hoe het heet en je kan het doorgeven. Dat geldt ook voor als je je kinderen alleen laat lopen/spelen. Je kan dan vertellen dat ze wel het park in mogen maar niet via het Beukenpad.

Er zijn tal van voorbeelden te bedenken waarom het handig is, waarom het nodig is en waarom wij dit prettig vinden. Een reden om het niet te doen, kan ik mij niet echt bedenken. Het geld is het niet. toch? Dit zijn geen projecten die miljoenen kosten. Wat het wel kost? Daar ben ik wel benieuwd naar. Wat kost een bord, een paal, en om dat te plaatsen? Daar ben ik heel benieuwd naar. Misschien is het ‘geld’ wel het struikelblok?!? Maar ook wat de echte reden is dat het Zuiderpark (215 hectare groot. Ongeveer 430 voetbalvelden en daarmee het grootste stadspark van Nederland), het Vroesenpark nog geen straatnamen hebben en Park Zestienhoven bijvoorbeeld weer wel? En dat is in één en dezelfde gemeente. Niet consequent.

Een andere verbazing is dat zelfs straatnamen, die al een naam hebben, geen straatnaam bord hebben. Zo weten weinig Rotterdammers waar de Kanaalweg in Rotterdam Blijdorp/Blijdorpsepolder begint. Voor jullie informatie: Exact tussen de twee spoorbruggen in.

Als Rotterdam mij vraagt: Waar ben je? Dan zeg ik: Hier!
Benieuwd of ze dan weten waar, hier, is.


Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)