Rotterdamse Reddingsbrigade

0

Iedereen kent de KNRM wel. De stoere jongens van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij die de ruige wilde zee op gaan en gigantische hoge golven trotseren in vreselijke nachtelijke stormen om levens te redden. Dat is dus niet de Rotterdamse Reddingsbrigade? Nee! De ‘Rotterdamse’ Reddingsbrigade is 1 van de 182 brigades in Nederland en valt onder de Reddingsbrigade Nederland (Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen) kortweg de KNBRD.

foto: Beveiligen van een triatlon evenement nabij Rotterdam 
Al een paar jaar ben ik ‘vrijwilliger’ bij de Rotterdamse tak van de Reddingsbrigade. Als schipper vaar ik op de schepen van de brigade in en om groot Rotterdam. Een vlet of een snelle RIB. En hou mij voornamelijk bezig met het beveiligen van evenementen.  http://rrb.nu/nl/

Wikipedia, we kunnen niet meer zonder, verwoord het zo: “Een reddingsbrigade bestaat uit een groep mensen met als doel het op non-profitbasis voorkomen en beheersen van ongevallen, vooral in soms afgelegen buitengebieden. Een brigade is meestal gespecialiseerd in het uitvoeren van reddingen in een bepaald gebied met een specifieke terreingesteldheid. Er zijn bijvoorbeeld reddingsbrigades met deskundigheid voor operaties in de bergen, in grotten en op het water. In Nederland zijn de meeste brigades bedoeld voor reddingen aan de Noordzeekust en aan de stranden van de binnenwateren en recreatieplassen. Ook zijn er reddingsbrigades met deskundigheid op het medische vlak, de zogenoemde 'First Responders', die beschikken over speciale levensreddende apparatuur.
Hulpmiddelen in gebruik bij reddingsbrigades zijn zeer divers; van speciaal getrainde honden en klim-materiaal voor grote hoogten tot aan vierwiel aangedreven auto's en snelle reddingboten.” (Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Reddingsbrigade)

De Reddingsbrigade is ‘pas’ sinds 2007 een officiële hulpverlener. Een officiële hulpverlener wat gelijk staat aan de brandweer of de politie. Ze mogen met blauwe zwaailichten rijden en kunnen ingezet worden bij rampen. Het doel van de Brigade is: 'Het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in de ruimste zin van het woord.' Denk aan strandwachten, zwemlessen, cursussen en het beveiligen van (zwem)evenementen of festivals aan of op het water.
Een mooi voorbeeld van een zwem-event is de bovennatuurlijke prestatie van Maarten van der Weijden die de Elfstedentocht zwom. Een bizarre toch van 196 kilometer in 75 uur. Verschillende Brigades uit heel het land, waren erbij en loste elkaar af op het lange traject door de elf Friese steden, om Maarten bij te staan in de ruimste zin des woords. Maar ook Triatlons waar ze beginnen met zwemmen. Geoefende zwemmers en echte amateurs die het voor het eerst een triatlon zwemmen, fietsen en lopen, doen mee. Goed opletten en samenwerken is het devies om ongelukken te voorkomen.

Een ander mooi voorbeeld, wat ikzelf niet wist, en hoorde dat onlangs van één van de vrijwilligers van de Rotterdamse Reddingsbrigade, dat hij jarenlang aanwezig was bij de opnames van Ter Land Ter Zee en In de Lucht wat in de jaren 80 door de TROS werd uitgezonden. Zei waren erbij. Nooit in beeld, maar altijd aanwezig op de achtergrond. Een fantastisch TV programma waar ik erg van kon genieten. Good old times.

De Reddingsbrigades doen veel. Zijn actief en zetten zich ook in voor het goede doel. Zo is ieder jaar het bekende 3FM Serious Request. Van glazen huis naar een zware wandeltocht om aandacht te vragen voor een onderwerp en daarvoor geld inzamelen. De Reddingsbrigades doen hier aan mee met Serious Rescue. Diverse brigades varen een tocht verdeeld over een paar dagen om ook te eindigen waar 3FM Serious Request eindigt. Een mooie samenwerking met een gezamenlijk doel. Elkaar helpen! http://www.seriousrescue.nl/ Het ene goede doel helpt het andere goede doel.
En dat is wellicht dé reden dat ik ‘vrijwilliger’ ben geworden bij de Rotterdamse Reddingsbrigade. Als, ervaringsdeskundige, wil ik andere mensen helpen die in nood verkeren, van de verdrinkingsdood te redden, het voorkomen van en bestrijden van de verdrinkingsdood, en dat in de ruimste zin van het woord, als schipper bij de Rotterdamse Reddingsbrigade. 

Foto: Beveiligen van de Sinterklaas intocht  met 2 vletten in Ridderkerk
Als kleine peuter, fietste ik ooit pardoes een kanaal in met mijn driewielertje. Uit verhalen bleek dat ik door puur geluk, gered werd. Als de brug in een parallel kanaal niet open was gegaan, en er geen file ontstond van wachtende auto’s, dan had die meneer mij nooit opgemerkt. Deze man stapte uit zijn auto en sprong het water in om mij eruit te halen. Te redden. Reanimatie en mond op mond hebben mij het leven gered. Mijn leven was door de onbekende gered, maar heeft wel diepe sporen achter gelaten. Een lichte vorm van watervrees weerhield mij niet om het water op te gaan. Zwemmen, waterskiën, wedstrijdzeilen, snelle speedboten, Wedstrijdroeien en sloeproeien op zee. Het kon niet op. Zelfs een zeevaart opleiding en gevaren op de wereldzeeën weerhield mij er niet van. Ik heb mijn angst altijd opgezocht en ben er mee bevriend geraakt. Dit houdt mij scherp en alert. Tot op de dag van vandaag.

Tegenwoordig vaar ik niet meer op de wereldzeeën maar wel als freelance schipper bij verschillende bedrijven naast mijn werk als zzp-er. Voornamelijk in en rond de Rotterdamse wateren. Het water trekt, en dat zal het altijd blijven doen. Een vriendschap voor het leven, al had de kennismaking wellicht op een andere manier gekund, dan de traumatische ervaring. Die gun ik niemand.
Dat is de reden dat ik bij de Rotterdamse Brigade zit. Niemand, maar dan ook niemand mag verdrinken. Niet voor niets is het doel van de Reddingsbrigade 'Het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in de ruimste zin van het woord’.

Nee wij zijn niet de KNRM, maar wel die stoere jongens en meisjes, mannen en vrouwen, die zich dag en nacht, zomer en winter, in heel Nederland, weer of geen weer inzetten met het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood, in de ruimste zin van het woord, als vrijwilligers. Dat is pas stoer!
Foto: Ik (Frank Hensen) aan het werk op een RIB in de haven van Rotterdam

Ook vrijwilliger worden bij de Rotterdamse Reddingsbrigade? Meld je aan op http://rrb.nu/nl/vacatures/



Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)