Spuitbusridders


Rotterdam 26-11-2019 Ergernis nummer 1 is het zwerfvuil op straat, naast plaatsingen bij ondergrondse containers, afvaldumping in de bosjes en complete inboedels die op straat worden gegooid. Hoe anders was dat enkele decennia terug. Je struikelde over de komozakken, matrassen en allerhande afval, zwerfvuil, zwervers en hoeren.

Foto: Gedoogplek voor Graffiti. Naast de tags kan je soms ware kunstwerken aantreffen. (Tunnel Overschie).
Rotterdam heeft jaren geleden ingezet op een schone stad. Langzaam werden de straten beter, schoner en leuker. De zwervers zijn er nog wel, maar de hoeren staan niet meer bij Keetje Tippel of op de Keilewerf te tippelen. Perron Nul is omgetoverd tot een hip stukje Rotterdam waar je je scooter kan parkeren met winkeltjes en veel licht en ruimte. Katendrecht is hipper dan hip en het centrum? Die voeren lijst na lijst aan in diverse categorieën van beste, mooiste, etc.

Kijken we naar de wijken, zien we bijna geen zwarte Komo vuilniszakken meer op donderdag of vrijdag op straat staan, maar ondergrondse containers. Al dan niet opgeleukt door kunstgrasmatjes met fleurige bloemen om naast plaatsingen tegen te gaan.
https://www.rotterdam.nl/nieuws/boete-vuil-bij-container/

Vorig college had dik 50 miljoen tot hun beschikking om Rotterdam weer ‘leefbaar’ te maken. De straten werden schoongeveegd en de miljoenen vlogen over de balie. Resultaat? Een schonere stad in die tijd en een lege portemonnee. Maar helemaal schoon zal het nooit worden. Rotterdam is geen Singapore aan de Maas.

Het nieuwe college doet ook wat mogelijk is binnen de budgetten en hopen op medewerking van de burgers. Het college moet wel rekenen op participatie nu de geldkraan met 17 miljoen euro is verminderd. https://www.rijnmond.nl/nieuws/183757/Rotterdam-moet-buitenruimte-onderhouden-met-17-miljoen-euro-minder Maar laten we eerlijk zijn, en ik zal het nog eens zeggen; Rotterdam is geen Singapore aan de Maas!! Rotterdam zal nooit niet 100% schoon worden. Afval is en blijft een onderdeel van de stad. Leuk is het niet, maar de grens van het maximale wat de gemeente er uit kan halen om toch zo schoon mogelijk te maken en te houden, is in zicht. Er zijn nog initiatieven en middelen in te zetten zowel voor de burgers als voor de organisaties zelf. Maar dan is de rek er ook echt uit.

En toch maken wij ons an masse druk over het vuil. Met petities https://vuilnisbelt010.nl/ en al willen de burgers de gemeente en dus ook de wethouder Bert Wijbenga, ‘pushen’ om Rotterdam nog schoner te maken. Een mooie gedachte een schoon Rotterdam. Ja toch? Niet dan.  

Maarrrr…..
Hoezeer ik het ook een onprettig gezicht vind, mij erger aan het argeloos op de grond gooien van een leeg blikje drinken, of je hele bbq zooi na een avondje gezelligheid in het park achter te laten op het veld, prijs ik de heren van Stadsbeheer. De Oranje Brigade die dagelijks voor dag en dauw de stad weer proper maken, de straten opkuizen, de bbq zooi van de familie puinhoop, zonder morren opruimen, vuilniszakken wisselen in alle vuilnisbakken, de straten vegen en als het nodig is, adequaat reageren bij een naast plaatsing en dat ook ‘gewoon’ opruimen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat is het niet! Lovenswaardig en ik ben ze zeer dankbaar voor hun dagelijkse inzet. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

1 berichtje via de BuitenBeter App https://buitenbeter.nl/, 1 telefoontje naar 14010 en binnen een uur, een dag of 2 is het keurig opgeruimd. Hashtag Hulde!!

Foto: Street Art tussen de graffiti in de bekende tunnel van Overschie


HOE ANDERS IS HET MET DE ZOOI VAN DE SPUITBUSRIDDERS! GRAFFITI.
Graffiti. Wiki: Graffiti is een verzamelnaam voor afbeeldingen of teksten die op straat of op een andere min of meer openbare plaats met verf, verfstift (paintmarker), inkt of krassen zijn aangebracht. https://nl.wikipedia.org/wiki/Graffiti

Eerlijk: Er zitten heel soms ware kunststukken tussen. Van een Banksy tot een onbekende Rotterdammer die ware kunst tovert met een spuitbus verf. Maar dat zijn uitzonderingen. De echte spuitbus kunstwerken, street art, van bijvoorbeeld Reyes, Revok of Banksy valt in het niet bij de ‘tags’ die overal in de stad terug zijn te vinden op muren, gevels, bruggen, geluidschermen etc. 90% van wat de spuitbusridders op muren, bruggen, viaducten, en wat niet al bekladden is naar mijn bescheiden mening, pure rotzooi en doet afbreuk aan de wijk en de stad. Het is lelijk, rommelig en verminderd het gevoel van veiligheid plus het heeft een negatief psychologisch neveneffect. Als het toch al een rommel is, wat maakt het dan nog uit als ik mijn rommel opruim? En zo beland er nog meer afval op straat. En dan kan je sensoren, kunstgrasveldjes met bloemen plaatsen bij ondergrondse containers wat je wilt, het zal geen positief effect hebben op de negatieve omgeving. Is de omgeving al een rommel, zal het een rommel blijven ondanks de inspanningen van de gemeente en de oranje brigade. Plus, en vergeet dat niet, die vuilniszak wordt asap door de oranje brigade opgehaald, stoep schoongeveegd maar de graffiti blijft. Is dat wat we willen?

Aanvulling: Beledigende, kwetsende of racistische teksten of graffiti op plekken waar dat niet kan, worden zeer snel verwijderd door stadsbeheer. Daar is geen ruimte voor in de stad! Dat moet ZSM verwijderd worden en wordt ook vrijwel direct verwijderd. 

Foto: Graffiti op bomen in het Vroesenpark. De volgende dag al, was het verwijderd door de Oranje Brigade. 

Intern is de gemeente bezig om diverse diensten te optimaliseren. Om zo nog beter zwerfvuil, naast plaatsingen en vervuilde straten schoon te maken. Maar de graffiti blijft. Mijn inziens is Graffiti het nieuwe afval, ten spijt van die paar kunstwerken die wel mooi zijn.   

Ben benieuwd wanneer iemand een petitie start om (bijna) alle graffiti te laten verwijderen. Want dan wordt de stad pas echt schoon.

Verwar Graffiti (tags) niet met Street Art (kunst).
Genieten van de echte kunstenaars zoals https://joax.nl/ of https://graffitinetwerk.nl/street-art-schildering-rotterdam/ kan via een heuse Rotterdam Street Art Route https://rotterdam.info/locaties/rotterdam-street-art-route/ waar je vast werk kan bewonderen van het Rotterdamse street art-duo Telmo Miel. En anders staat er wel een kunstwerk van een andere street art artist op https://rotterdammakeithappen.nl/en/showcases/street-art-is-booming-in-rotterdam/

….. om maar aan te geven, er is een duidelijk verschil tussen Street Art wat een toevoeging is voor de stad en Graffiti Tags die het verloederen.  

Foto: Work in Progress (26-11-19). Street art op canvas. De kunstenaar neemt The Joker mee naar huis. 


Spuitbusridders Spuitbusridders Reviewed by Frank on 15:00 Rating: 5

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.