Blijdorpse Polder, een uitdaging voor Rotterdam.

0

Soms moet je verder kijken dan het probleem en de oorzaak niet vinden in één oorsprong. Soms liggen de problemen niet in één straat en gelden die problemen niet als losstaande gebeurtenissen maar zijn ze onderdeel van een groter geheel. Met de Daltonlaan als middelpunt! Een warrig en vaag omschreven probleem waar ik al eerder over schreef.

Blijdorpse Polder plus de Noorderbocht in Rotterdam Noord.
Eerder schreef ik al “De Daltonlaan –afvoerputje van Noord?” en even later “DaltonProject in de Daltonlaan.”. Twee artikelen over de problemen waarin de Daltonlaan een centrale rol speelt. Het is niet alleen de Daltonlaan die voor problemen zorgt maar ook het Vroesenpad, de Kanaalweg, Stadscamping Rotterdam, Vroesenpark, Vroesenkade, Noorderkade en de Noorderbocht. Samen vormen ze het afvoerputje van Noord. En dat willen we niet laten gebeuren.

Precies dat gebied, wat verlaten is, weinig woningen heeft en waar het algemeen onderhoud te wensen overlaat wat ervoor zorgt dat het bepaalde personen aantrekt. Daar komt natuurlijk bij dat de controle door Handhaving & Toezicht of de Politie, vanuit hun veilige voertuigen, ook onder de loep genomen mag worden. Want er wordt wel degelijk gecontroleerd al is het dweilen met de kraan open. Hoe kan dat anders?

De gehele wijk kan anders. Het moet anders! De instanties lopen achter de feiten aan als een marathon zonder finishlijn. En dat zullen ze blijven doen, zolang er niets significant veranderd in de wijk en niet tijdig ingegrepen wordt. De criminaliteit van groot tot klein, kent deze plek, en weet dat de pakkans op een paar dagen full inclusief in Resort Marconiplein zeer klein is om er rottigheid uit te halen. Rottigheid die niet onder de noemer kattenkwaad valt. Maar keiharde kentekendiefstal, auto inbraken, seks, drugs, dealen, drugsrunners, diefstal, vernielingen, vuilstort, daklozen, etc etc etc.. het één trekt het ander aan. Trek je geen grens? Dan zal de overlast alleen maar toenemen. Terwijl juist de Rotterdammer die er re-creëert, sport of ander sinds juist moet toenemen want dit gebied leent zich daar uitstekend voor.

Eerder riep ik op tot samenwerken met de verschillende instanties om de Daltonlaan aan te pakken in het Dalton Project. Wellicht moet dit groter en breder opgepakt worden om ‘alle’ punten in één keer aan te pakken. Een lokaal probleem staat niet op zich zelf. Niet alleen de Daltonlaan en de omliggende straten maar het gehele gebied. Hoe pak je dat aan? Daar komen veel vragen bij los. Moet je iedere straat individueel oplossen? Pak je een gebied aan en knap je dat op of ga je als gemeente schoon schip maken, en pak je het gehele gebied aan in een volledige gebiedsherontwikkelingsplan? Wat zijn dan de opties? En wat zijn dan de mogelijkheden? Wat te doen met alle bestaande bebouwing, clubs en verenigingen? Want er staat niet al wat.  


Wat te doen met de Stadscamping? http://www.stadscamping-rotterdam.nl/ (update 21-12-2019 nav gesprek met de Camping): Vroeger woonden er personen in oude tentjes, caravans en  en dat waren geen toeristen. Toen was wonen nog heel gewoon, op een camping in Rotterdam. Vandaag de dag niet meer.

Heeft Rotterdam een camping nodig? Natuurlijk, als je weet wat een toerist per dag uitgeeft in Rotterdam, is dit een van de kippen die gouden eieren legt. Is het dan niet de optie om de camping op te knappen? Alle oude gebouwen vervangen cq opknappen en dat de Gemeente de camping support om er een camping van te maken die bij de stad past, met nieuwe geasfalteerde wegen en paden, architectonische gebouwen waar de stad om bekend staat? Goeie vraag.(/update)

Een andere goeie vraag staat in een hoekje verstopt, wat ook veel onder water staat zoals de camping. Daar zit de Scouting Brown Sea Groep "66 https://www.brownsea.nl/ Een actieve vereniging met 120 leden die al meer dan 50 jaar in Noord actief zijn. Als oud Scouting juich ik dit toe voor de jeugd. Maar ook hier de vraag; zitten ze wel op de juiste locatie? Ze zijn goed bereikbaar voor alle Noordelingen en in de omgeving van de natuur en water. Kijk ik naar de scoutinggroepen aan de Prinsenmolenpark waar 4 of 5 groepen bij elkaar zitten, aan de Bergse voorplas en de Rotte als hun achtertuin, is zo’n mooie locatie natuurlijk jaloersmakend. Is het mogelijk om dit te realiseren in Noord? Noord heeft meerdere scoutinggroepen. De Scoutinggroep Calandtroep http://www.calandtroep.com/ Tussen de A20 en het Noorderkanaal. Samengaan is een optie, maar is niet 1, 2, 3 geregeld. Wel iets om over na te denken als je zo beide scouting groepen kan helpen.

Dan zit er in de vergeten hoek ook nog een pony en paarden manege. De manege Schanswijk. http://www.manege-schanswijk.nl/ Een manege in de stad met weinig mogelijkheden om te paard te gaan door de natuur. Het hoef geklik op de tegels van de stoepen of zoals het moet, over het fietspad klinkt nagenoeg iedere dag door het ontbreken van een ruiterpad. Op de weg mogen ze niet in verband met de veiligheid, terwijl dit wel moet volgens de officiële regels. Ik kan mij voorstellen dat naast het verzorgen van een paard, ook het rijden tot één van de favoriete bezigheden behoort. En daar ontbreekt het aan in dit deel van Noord. Een vraag die je zou kunnen stellen is of een kleine manege nog wel in een uitdijende stad past? Dit in het achterhoofd dat in het Bergse bos een prachtige mooie en zeer grote manege gebouwd wordt. Bos en ruiterpaden te over om heerlijk te rijden, zonder rekening te houden met alle auto’s. Of als we dit juist inpassen in het gebied, is het dan juist een welkome toevoeging?

Wat vele niet weten is dat er ook een voetbal vereniging zit. Voetbal vereniging Steeds Hoger. http://steedshooger.nl/ Een hele grote kleine gezellige voetbalclub tussen de camping en de manege verstopt met 1 veld. Ook deze zit er al enige jaren en er is kort geleden gekeken of de voetbalclub samen kon gaan met een andere club, VV Blijdorp naar de Noorderbocht. Tot op heden is dat nog niet doorgegaan. Een ingewikkeld verhaal over uitbreiden, groeien, fuseren icm de Hockeyclub kan je hier vinden: https://www.voetbalrotterdam.nl/2017/11/voorzitter-frans-bonten-als-leden-instemmen-gaat-vv-blijdorp-terug-naar-de-noorderbocht/  

Aan de andere kant van de polder zitten twee tennisverenigingen op één terrein-complex. Nedlloyd N.S.R.L.T. en Unilever Tennisclub. http://www.unilevertennisclub.nl/ Samen goed voor 8 buiten banen en 2 clubhuizen.
Ter info, aan de andere kant van het spoor, in het Vroesenpark, zitten de tennisverenigingen Aeolus-Oledo en Tennispark Blijdorp. Goed voor 19 buiten banen en diverse overdekte (speel)mogelijkheden. Samen 27 tennisbanen met diverse binnen accommodaties op een steenworp afstand van elkaar.

Alles bij elkaar genomen, zitten er nog al wat verenigingen plus een camping op een gebied die schreeuwt om onderhoud en herontwikkeling. Iets wat erg zeer lastig is en vele euro’s zal gaan kosten. Is dit dan echt nodig? Zijn er geen andere oplossingen? 

De camping is oud en het terrein staat iets te vaak onder water. Niet handig als je daar met je tentje staat. Maar ook als er ruimte vrijkomt in die driehoek, kunnen daar parkeerplaatsen gerealiseerd worden voor de bezoekers van Volkstuinvereniging Tot Nut en Genoegen. http://www.vtvtotnutengenoegen.nl/ Die kunnen dan veilig hun eigen auto, en die van bezoekers, op eigen terrein parkeren. Hierdoor kunnen de parkeerplaatsen, die nu aanwezig zijn op de Daltonlaan komen te vervallen. Geen parkeerplaatsen meer op de Daltonlaan, is geen of significant minder overlast door die auto’s die de Daltonlaan nu gebruiken als uitvalsbasis voor hun minder gewenste activiteiten.  

Daltonveld aan de Daltonlaan. Een opslagplaats geworden van bouwmaterialen en afval met op de achtergrond de camping.
Dan blijft de overlast bestaan op de andere locaties. Maar kan met de juiste inpassing meegenomen worden met de ontwikkeling van de polder zelf. De Noorderbocht kan weer voorzien worden van een voetbal vereniging met eigen parkeerplaatsen. Het welbekende CBR gebouw kan prominenter in de locatie worden opgenomen, de grasvelden of weilanden die grenzen aan het Paadje van duizend Tree schoonvegen en opnemen in de plannen voor herontwikkeling. Denk hier aan meer verlichting en minder bosschages voor een open en veilig gevoel. En zo zijn er nog duizend en één andere ideeën om de wijk een boost te geven waardoor de overlast verminderd of zelfs geheel verdwijnt. Opgeknapte straten, opgeruimde perken, meer verlichting en minder donkere plekjes om te schuilen. Herindelen van de activiteiten, straten en fiets- en voetpaden. Een gigantische klus!! Onmogelijk? Dat dan weer niet, maar wel een gigantische mooie uitdaging.

Uitdaging? Absoluut een uitdaging voor de Wijkraad, Gemeenteraad, de gemeente Rotterdam, de bewoners, de bedrijven, de camping en alle betrokken partijen, clubs en verenigingen om samen doelen te stellen om dit gebied om te toveren tot een mooi functioneel gebied waarin de overlast tot een minimum is beperkt door slim om te gaan met de ruimte en indelingen. Schoon, netjes en volledig opgeknapt en omgetoverd tot een parel. De parel van Noord! En dat is Geen utopie!

Ambitieus? Dat mag de Gemeente Rotterdam best zijn in mijn ogen. Dit deel heeft jaarlijks 150.000 tot 250.000 bezoekers (Blijdorp Zoo, Jachthavens, CBR, Tennisclubs, manege etc) Dan mag het best ambitieus zijn. Waren er maar concrete en ambitieuze plannen om dit gebied op de schop te gooien. Een gebied wat zich uitstekend leent voor sport, spel en ontspanning in combinatie met werkgelegenheid. Laat maar komen die plannen, ideeën en voorstellen. 

Blijdorpse Polder, een uitdaging voor Rotterdam!

Een reactie posten

0Reacties
Een reactie posten (0)